Recyklací starých autodílů k lepšímu světu: Při akci Zasaď strom bylo vysazeno 10 000 nových stromů

Zahraniční 01. ledna 2022 | 18:53 — Anna Novotná
Ve třinácti evropských zemích proběhla v roce 2021 kampaň na podporu oběhového hospodářství nazvaná „Zasaď strom“. Zorganizovala ji skupina Stellantis, sdružující 14 automobilových značek včetně například Peugeotu, Citroënu, Opelu či Fiatu. Kampaň podpořila také senegalská nevládní organizace Oceanium, jež chrání mořské a pobřežní ekosystémy v západní Africe, a společnost MyTree specializující se na obnovu ekosystémů.
Dalších 5 fotografií v galerii
Cílem kampaně „Zasaď strom“ bylo zalesnění biologicky postižené oblasti v Senegalu / Peugeot

Cílem kampaně „Zasaď strom“ bylo zalesnění biologicky postižené oblasti v Senegalu. Výsledkem bylo deset tisíc nových stromů a radikální zlepšení senegalských mangrovových porostů, které opakující se sucha v uplynulých letech připravila o čtvrtinu vegetace.

Oběhové hospodářství je v současné době velkým trendem. Jedná se v podstatě o používání recyklovaných materiálů a opravování věcí, které by se normálně vyhodily, protože jejich oprava se nevyplatí. Při oběhovém hospodářství často nejde o finanční úsporu, na druhou stranu se ale šetří životní prostředí. Například při servisování aut se používáním repasovaných či opravených dílů ušetří až 80 procent surovin a sníží se spotřeba energie až o 50 procent, uvedl na svém webu autoroad.cz.

Dobrý skutek potvrzuje i web dnoviny.cz: V případě akce „Zasaď strom“ byl princip jednoduchý. Pokaždé, když zákazník souhlasil s opravou svého vozidla s použitím náhradních dílů z oběhového hospodářství a zapojil se tak do akce, vysadila skupina Stellantis strom. Zákazníkům přitom nabídla kompletní nabídku dílů, které byly v rámci oběhového hospodářství repasovány, opraveny nebo znovu použity. Touto iniciativou skupina Stellantis snížila množství odpadu, ušetřila energii, vysadila deset tisíc stromů a také dokázala, že to s ochranou životního prostředí myslí vážně.

Nejedná se však zdaleka o první případ, kdy automobilky sázely stromy. Už v roce 1998 značka Peugeot spustila ve spolupráci s francouzskou vládní organizací pro správu lesů a s řadou brazilských institucí obří projekt s cílem zalesnit Amazonii. V brazilském regionu Mato Grosso tak zásluhou Peugeotu vzniklo obrovské pěstitelské, výzkumné a výukové centrum. Mladé stromky vypěstované ze semen sloužily k masivní výsadbě a k obnovení biodiverzity. Na základnu v Mato Grosso se také sjížděly desítky vědců zabývajících se ekologií a přírodovědou. Mamutí laboratoř pod širým nebem jim přinášela nevyčerpatelnou studnici nových poznatků. A konečně centrum vítalo i početné zástupy studentů a dobrovolníků.

Už za deset let po spuštění projektu byly patrné ohromující výsledky. Byly vysázeny dva miliony stromů, přitom byly znovuzalesněny tisíce hektarů bývalých pastvin. Diverzita rostlin výrazně vzrostla, byla totiž rozšířena o padesát původních rostlin a stromů. Nově vzniklá biomasa se postarala o zachycení 11 tisíc tun CO2. Současně byla provedena kompletní botanická a zoologická kartografie projektu, při které bylo zdokumentováno 500 druhů vyšších obratlovců, z toho 20 ohroženo vyhynutím. Tento těžký kovový obr vyjel z dílen Škody. Nakreslil ho sám Ferdinand Porsche.

Zdroj: autoroad.cz, dnoviny.cz, Twitter.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu