Lockdowny nefungují. Někde to pochopili už dávno, shodují se experti

Domácí 14. listopadu 2021 | 08:52 — Ilona Cílková
Češi se připravují na další lockdown. Vyplývá to z bankovních údajů, podle kterých domácnosti oproti normálu méně utrácí. Ekonomové se domnívají, že se tento trend bude v následujících dnech ještě zvýrazňovat. Experti ale upozorňují, že lockdown ani zavírání škol epidemii nezastaví.
Uděláme stejnou chybu jako v loňském roce? / Shutterstock

Odborníci a politici se neshodnou, zda zavést lockdown pro neočkované. Představa, že vláda dokáže pandemii tvarovat, je podle biochemika Zdeňka Hostomského iluze. Lockdowny ani zavírání škol epidemii nezastaví. „Všichni žijeme v iluzi, že vláda má situaci v rukou a že pandemie se podle ní může tvarovat,“ řekl Hostomský pro CNN Prima NEWS. „Tak to ale vůbec není, epidemie má svoji dynamiku. Středoevropský prostor se stal epicentrem, všude to jde nahoru," přibližuje současnou situaci biochemik.

Podle něj je bláhové se domnívat, že vláda koronavirovými opatřeními populaci "uzemní". Upozornil, že děláme stejné chyby jako v loňském roce. „Jako bychom se nepoučili," uvedl Hostomský, který by se raději vydal cestou, kterou zvolily skandinávské státy, které umožnily po očkovacím procesu lidem volný kulturní život. „Já bych v pozici vlády sledoval skandinávské státy, které ukončily veškeré zásahy do epidemie. Lidé se zařídí. Představa, že bychom mohli lockdowny regulovat epidemii, tím jsme prošli minulý rok," uvedl biochemik.

Kvůli sílící epidemii vláda zvažuje další protiepidemická opatření. Chce ale počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Shoda mezi odborníky a politiky ale na takovém kroku nepanuje. Stejně tak se neshodují na povinném očkování. Podle imunologa Václava Hořejšího by se dalo v tuto chvíli říct, že epidemie se vymyká kontrole. Za lockdown se nepřimlouvá, je ale podle něj zřejmě potřeba povinné očkování, zvláště pro profese, kde je to nezbytné. „Tady se všichni bojí, že by nastala revoluce těch neočkovaných," myslí si Hořejší.

Proti tvrdému lockdownu je i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Myslí si ale, že je dobré, aby stát jasně vyjádřil, co si přeje. „Stát by se neměl stydět, že preferuje očkované lidi. My nevymýtíme virus, ale potřebujeme, aby populace byla imunní, aby nám ten virus nehnal lidi do nemocnic,“ řekla. Souhlasí s tím, že lidé by měli poslouchat odborníky.

Lockdown pro neočkované nepovažuje za správný krok specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti). „Jedná se o špatně cílené opatření, ale přitom opomíjí, že ti, kteří prodělali covid, jsou méně rizikoví než ti, co ho neprodělali, ale mají dvě dávky očkování,“ řekl. Podle experta na právo by takový krok byl diskriminační. „Cokoliv, co bychom nazvali lockdownem, tak by s vysokou pravděpodobností vyžadovalo vyhlášení nouzového stavu, což samozřejmě vláda může udělat, ale je otázka, jestli by to prošlo parlamentem,“ vysvětlil.

Čísla nakažených v Česku v posledních dnech výrazně rostou. Ministerstvo zdravotnictví eviduje za pátek 14 199 nových případů. To je zhruba o 5000 více než minulý pátek a také o necelé 4000 víc než za čtvrtek. V sobotu v České republice přibylo 9161 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to to o více než tři tisíce více než minulý týden. Vakcinační dezinformátoři jsou zločinci, kteří mají na svědomí miliony životů, říká ředitel společnosti.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz. cnniprima.cz, ct24.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu