Pozor na padělané testy. Hrozí velmi tvrdé postihy

Domácí 11. listopadu 2021 | 06:53 — Ilona Cílková
Nikdo přesně neví, jak vysoký podíl mezi předkládanými testy na koronavirus mají ty zfalšované. Jejich odhalení je tak trochu dílem náhody. Ti, kteří se k tomu uchýlí, si nejspíš plně neuvědomují riziko takového chování.
Tři roky za falešné potvrzení o covidu / Pixabay ShutterSpeed

Podle Nejvyššího státního zastupitelství je covid certifikát v mobilu nebo v papírové podobě veřejná listina, a tudíž jeho pozměnění nebo padělání je trestný čin s až tříletou sazbou. Policie zatím příliš takových případů neřeší. Drobnou výhodou pro záchyt „cinknutých“ osvědčení je fakt, že řada amatérských padělatelů se pouští do volné tvorby, přičemž výsledky jsou mnohdy nevalné. 

Falšování negativních testů na koronavirus není neobvyklý jev. S čím přesně se v praxi laboratoře setkávají? „Obecně se na nás policie obrací s podezřením, že test, který někdo předložil s hlavičkou konkrétní laboratoře, byl zfalšovaný, mimochodem – ve většině případů se podezření potvrdilo. Doposud se jednalo zhruba o desítku případů. Protokoly o výsledku testu byly například upravené tak, že na nich změnili datum, tedy že dotyčný u nás třeba i testován byl, jen si na formuláři upravil dataci provedení testu. Případně byl dokument přepsaný v kolonce pro jméno na někoho, kdo se u nás nikdy netestoval," uvedl Michal Mikšík, mluvčí laboratoří GHC Genetisc pro Lidovky.cz.

Do kontroly ochranných opatření proti koronavirové nákaze se proto nově zapojilo také Nejvyšší státní zastupitelství. Důvodem jsou čím dál častější informace, že se lidé prokazují na veřejných akcích či ve službách doklady o bezinfekčnosti, které nejsou platné či autentické. „Obrátila se na nás policie, že se objevily případy padělání covid certifikátů, a žádala nás o právní stanovisko, zda jsou covid certifikáty veřejné listiny," uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý s tím, že tato instituce dala na tuto otázku kladnou odpověď.
 
„Digitální certifikát EU COVID o očkování, testu a o zotavení z nemoci covid-19 vydaný kterýmkoliv státem EU je veřejnou listinou ve smyslu zákona 131 trestního zákoníku, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o certifikát v tištěné nebo elektronické podobě," píše se v dokumentu.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství by proto odhalení takového podvodu znamenalo i postih stanovený trestním zákoníkem. „Padělání tištěného nebo elektronického certifikátu EU COVID, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý, jakož i předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu může být trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny podle paragrafu § 348 trestního zákoníku,“ uvedlo nejvyšší zastupitelství s tím, že trestní sazba je v takovém případě až tři roky odnětí svobody. 

„Naše odborné vyjádření by mělo být jakýmsi vodítkem jak pro orgány činné v trestním řízení, tak i signálem pro veřejnost, aby věděla, že pokud by se někdo něčeho takového chtěl dopustit, může jít o trestný čin,“ doplnil mluvčí Petr Malý. Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den.

Zdroj: lidovky.cz, seznamzpravy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu