Do vlády, nebo do opozice? Miroslav Kalousek má pro Piráty jasný vzkaz

Domácí 26. října 2021 | 09:45 — Ilona Cílková
Vstup Pirátů do vlády je zdánlivě samozřejmým krokem. Stačilo ale pár kroužků ve volbách a na stranu zbyla ve sněmovně jen čtyři místa. Přemýšlivější členové Pirátské strany začali uvažovat, do jaké se vlastně dostali situace. A zda vůbec mají do nové vlády vstoupit.
Podle expředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by se měli Piráti zachovat státotvorně / Foto: TOP 09

Podle expředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by se měli Piráti zachovat státotvorně, ukázat politickou dospělost a do vlády určitě jít. Pokud zůstanou věčně protestní stranou, jsou podle něj občanům České republiky k ničemu.

„Pokud by Piráti do vlády nešli, tak by to bylo politicky nedospělé, protože slibovali, že se chtějí zapojit do zásadní změny pro budoucnost České republiky. A jestli řeknou, že dostali za vyučenou a že se toho nechtějí účastnit a půjdou sami proti všem, tak dají přednost vlastnímu (možná oprávněnému) pocitu ukřivděnosti před budoucností země. Je to zkouška dospělosti a já pevně doufám, že v tom obstojí,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Podle Kalouska musí Piráti ukázat, že mají sílu překonat nepříznivý volební výsledek. Navíc za něj podle bývalého šéfa TOP 09 až tolik nemohou. Exministr financí zároveň očekává, že STAN dodrží smlouvu a Piráti ve vládě budou. Hlavním heslem koaliční smlouvy totiž bylo: Společně do vlády – společně do opozice. „Podle mého názoru platí smlouva, a jestliže budou mít stejně ministrů, tak to znamená, že slovo bylo dodrženo a podaná ruka Starostů platí. Pokud tomu tak nebude, tak si nemyslím, že by to bylo fér,“ doplnil Kalousek.

Úkolem Pirátů je podle něj nyní obhájit to, že nejsou pouze věčně protestní stranou, ale umí být i státotvorní a podílet se na vedení země za cenu kompromisů. „Jestli chce být někdo protestní strana věčně, tak mně jako občanovy není k ničemu. Protestní strana v jisté fázi musí umět přijmout odpovědnost, aby ukázala, že to proti čemu protestuje, umí dělat líp. Jestli chce být někdo věčně protestní stranou, tak je ve společnosti zbytečný,“ dodal Kalousek.

Podle komentátora Petra Holuba není situace pro partaj Ivana Bartoše tak jednoznačná. Jak pro uvedl Český rozhlas, bylo by z pohledu politické praxe rozumné, kdyby Piráti za vládní posty poděkovali a popřáli ostatním úspěch, stáhli se do opozice a připravovali na další příležitost. Někdy sice bývá i poražená strana přizvána do vládní koalice, ale to jen v případě, že jsou její hlasy nutně potřeba k parlamentní většině. Piráti ovšem dostanou vládní posty ze soucitu. Přitom se dávno ví, jak takové příběhy pro slabé strany končí. Ivan Bartoš a další představitelé Pirátů by se na to mohli zeptat Jana Hamáčka, který se do stejného dobrodružství pustil před čtyřmi lety.

Zjednodušeně se to dá shrnout: buď Bartošova strana půjde do vlády a záhy skončí, anebo ji čeká delší existence, příští čtyři roky ovšem v opozici, komentuje situaci Petr Holub. I když zároveň připouští, že v životě i politice je hodně nahodilostí a že se nikdy nedá úplně jistě předpovědět, jaké důsledky bude mít jedno nebo druhé rozhodnutí. Proto je vždycky důležité, že se člověk rozhoduje opravdu svobodně a podle své vůle. Levá ruka neví, co dělá pravá. Vyjednávání mezi Piráty a STAN jsou velmi náročná, říká Rakušan

Zdroj: irozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu