Nemůžeme takhle živořit roky. Experti nové rozhodnutí vlády vítají

Domácí 21. října 2021 | 07:48 — Ilona Cílková
Vláda ve středu kvůli zhoršující se situaci kolem koronaviru přijala řadu dalších opatření. Například od 1. listopadu budou muset kontrolovat u svých zákazníků potvrzení o bezinfekčnosti stravovací zařízení. Končí i bezplatné preventivní testy.
Od pondělí končí bezplatné preventivní testy / Depositphotos

Ministerstvo zdravotnictví částečně zruší s platností od listopadu preventivní bezplatné PCR a antigenní testy. Rozhodnutí sice nepotěší neočkované, zato odborníci změnu vítají. Mění se i délka platnosti testů. Dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně bude i nadále k dispozici zdarma všem těm, kteří jsou plně očkovaní, takže jedinou vyloučenou skupinou zůstávají neočkovaní. Vláda si od rozhodnutí slibuje větší ochotu lidí, nechat se naočkovat.

„Nevím, proč by z veřejných prostředků měly být hrazeny vstupenky do divadla, hospody nebo ke kadeřníkovi lidem, kteří se na základě nejrůznějších výmluv odmítají nechat očkovat," kvitoval rozhodnutí ministerstva zdravotnictví prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj budou neočkovaní nově v nemilosti. 

I když v Česku prozatím zůstává očkování dobrovolnou záležitostí, nově zaváděnými restrikcemi chce vláda a hlavní hygienička Pavla Svrčinová přimět lidi k tomu, aby se nechali naočkovat. Vojtěch se Svrčinovou mají plnou podporu expertů. Milan Kubek upozorňuje na fakt, že povinné očkování začíná být už v Evropě povinné. „Nemůžeme si dovolit živořit roky,“ říká. Radikální krok vlády chválí i epidemiolog Petr Smejkal z pražského IKEM. „Nemůžeme to u neočkovaných hradit pořád, lidé mají možnost nechat se očkovat,“ uvedl. 

Minulý týden oznámila hlavní hygieinčka, že na dodržování pravidel budou dohlížet hygienici. Chystají se kontroly, které by měly proběhnout ve dvou až třech termínech a první vlna se chystá již na začátek listopadu. Svrčinová apeluje na hygieniky, aby dávali vyšší pokuty.

Podle hlavní hygieničky Svrčinové by celorepublikové kontroly měly proběhnout podobně, jako je tomu v případě dopravní akce Kryštof. „Stejně jako policie kontroluje bezpečnost provozu, tak by proběhla kontrola dodržování opatření, a to na území celé České republiky,“ uvedla v pátek na tiskové konferenci vlády. 

Hrozí i velké pokuty. Například za porušení mimořádného opatření, které nařizuje nosit na vybraných místech roušky, lze udělit na místě pokutu do výše deset tisíc korun. Většina současných restrikcí je pak stanovena krizovými opatřeními vlády, za jejich porušení hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. „Postihy jsou nastavené velmi dobře, jsou poměrně vysoké, bohužel ne všechny hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy ve vyšší výši,“ řekla k tomu hygienička. Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den.

Zdroj: vlada.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...