Máte malý, nebo velký důchod? Čtrnáct lidí bere přes 70 tisíc měsíčně

Domácí 22. října 2021 | 06:25 — Ilona Cílková
Češi se dožívají vyššího věku, populace stárne a počet penzistů logicky stoupá. Zatímco v roce 1970 důchod průměrně pobírali 11 let, dnes už je to přes 24 let. Kolik lidí dostává nejvyšší důchod a jak vysoký je? A jak si stojíte s důchodem právě vy?
Čtrnáct lidí v České republice bere důchod přes 70 tisíc měsíčně / Shutterstock

Babišova vláda schválila, že důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo, a to o 805 korun. Valorizovaná složka se zvyšuje z necelých 460 na více než 505 korun. Jenom výdaje na ty starobní tvoří více jak pětinu státního rozpočtu, přesto mzdy rostly v posledních 20 letech rychleji. Současně ale celkové množství peněz vyplacených na důchody roste rychleji než celkové výdaje státu. To všechno se dá vyčíst z důchodové ročenky za rok 2020, kterou vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

Z té vyplývá, že mezi roky 2000 a 2020 vzrostl průměrný starobní důchod na 2,3násobek. Zvýšil se tak méně než průměrná mzda, která za tu dobu stoupla na 2,7násobek hodnoty roku 2000 – z tehdejších 13 219 na loňských 35 662 korun měsíčně.

Průměrná výše všech vyplácených starobních důchodů loni dosáhla 14 479 korun za měsíc. U nových starobních důchodů, které ČSSZ začala vyplácet až v roce 2020, je průměr vyšší. Je to 16 127 korun. Čerství penzisté tedy mají vyšší důchody než jejich starší kolegové, protože těží z růstu průměrných mezd v posledních letech. Výrazně vyšší starobní důchody mají i nadále muži. Loni v průměru o 2664 korun měsíčně víc než ženy.

Zatímco na průměrnou mzdu nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, u důchodů je střední hodnota (takzvaný medián) velmi blízko u průměru. Průměrný starobní důchod dosáhl v minulém roce 14 479 korun, medián byl jenom o 117 korun nižší. Medián představuje prostřední hodnotu, pokud bychom všechny pobírané starobní důchody seřadily vedle sebe od nejnižšího do nejvyššího. Na rozdíl od průměru tedy není tolik zkreslen extrémně vysokými (nebo nízkými) hodnotami.

Jde o potvrzení toho, že český důchodový systém je výrazně solidární, pokud jde o výši příjmů. Zatímco desetina lidí s nejnižšími penzemi loni dostávala méně než 10 778 korun měsíčně, jenom deset procent seniorů naopak dosáhlo na penzi vyšší než 18 251 korun. U mezd je toto rozpětí mnohem širší. Podle posledních dat za druhé čtvrtletí roku 2021 desetina zaměstnanců s nejnižšími mzdami pobírala hrubou mzdu pod hranicí 16 477 korun, opačná desetina měla naopak mzdy nad hranicí 63 731 korun.

Zajímá vás, kolik lidí dostává nejvyšší důchod a jak vysoký je? Jména se samozřejmě nedozvíte. Podle údajů ČSSZ ale dva lidé pobírali víc jak sto tisíc korun měsíčně. Nově už uvádí jako horní hranici pouze důchody nad 70 tisíc korun. Těch bylo ke konci minulého roku osm a na konci prvního čtvrtletí 2021 jejich počet poskočil na 14. Kromě toho ke konci března 2021 vyplácela ČSSZ 166 důchodů v pásmu od 50 000 do 69 999 korun měsíčně. A důchod nad 30 tisíc korun pobíralo 10 907 penzistů. O koho konkrétně jde, samozřejmě úřad neupřesňuje.

O lidech s těmi úplně nejvyššími důchody platí, že předtím měli vysoce nadstandardní příjmy a důchod jim byl přiznán před rokem 2015. Pak se totiž změnila pravidla výpočtu a maximální výše nově přiznaných důchodů se od té doby pohybuje kolem 35 tisíc korun. 

Stále více lidí ale přemýšlí o odchodu do předčasného důchodu. Podle letošních údajů se do předčasného důchodů rozhodlo odejít zhruba 660 tisíc stávajících penzistů, to je více než čtvrtina. Na počátku tisíciletí přitom možnost předčasného důchodu využívala jen necelá desetina tehdejších penzistů. Pandemie předčasný důchod ještě zatraktivňuje. Penzisté patří k rizikovým skupinám, takže mnohým z nich nestojí jen nepatrně vyšší pracovní výdělek za to, aby riskovali své zdraví. Mnohým z nich se vzhledem k nastavení českého důchodového systému ani nevyplatí čekat na řádný důchod. Řádný důchod pro ně neznamená o tolik vyšší výdělek v porovnání s penzí předčasnou, aby dali své zdraví všanc. Lidé mají jedinečnou šanci, jak se zbavit dluhů. Příležitost, která se již nebude opakovat.

Zdroj: cssz.cz, penize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...