Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci

Domácí 19. října 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Koronavirus nabírá na síle a čísla letí nahoru. Za pondělí v Česku za pondělí přibylo 2521 nově nakažených a podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se přesouváme do rizikového scénáře.
Podle expertů je potřeba testovat očkované i neočkované / Depositphotos

Dušek v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že pondělní nárůst je oproti minulým dnům a týdnům skokový. Podle Duška bude epidemie sílit, protože v cestě jí při téměř stoprocentním rozvolnění nestojí skoro nic. „Za pondělí nejsou čísla vůbec příjemná. Po víkendu vždy dojde k nárůstů, měli bychom sledovat hlavně trend, ale včerejšek stojí za zmínku. Došlo ke skokovému nárůstu, přibylo zatím 2 521 nových případů a možná ještě nějaký bude. Přesouváme se do rizikového scénáře,“ řekl Dušek v úterý Radiožurnálu.

„Predikce je riziková, stejně jako potenciální dopad na zdravotnictví. Je mi to líto, myslel jsem, že už to nikdy nebudu muset říkat,“ konstatoval. Podle Ladislava Duška je reálná povinnost testování i pro očkované jedince.

Podobného názoru je i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten si myslí, že není nutné omezovat počet lidí na hromadných akcích, ale je potřeba testovat očkované i neočkované. Podle Prymuly je logické, že společenské akce jsou místem nákazy, protože tam lidé nenosí respirátory. Epidemiolog navrhuje, aby se vláda zaměřila na pořádání velkých akcích, na bary a soukromé večírky.

„Je logické, že na velkých masových akcích dochází k šíření nákazy, protože tam lidé často nepoužívají roušky nebo respirátory,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Prymula a zároveň doporučil, aby se do budoucna na masových akcích testovalo. A to právě i lidé s očkováním. „K šíření nákazy může docházet také od očkovaných,“ připomněl. Otázkou podle něj však zůstává, zda se takové testování dá technicky zvládnout. „Pokud by šlo testovat, počet by se omezovat nemusel. Sice by se používaly pouze antigenní testy, ale procento riziko by razantně kleslo,“ myslí si bývalý ministr zdravotnictví. 

Vláda se shodla na tom, že by se od 1. listopadu zkrátila platnost PCR testu na tři dny a antigenního testu na jeden den. „Z vědeckého hlediska dává zkrácení testů smysl. Delší platnost byla z praktických důvodů, aby nebyl takový nápor lidí na testování,“ řekl Prymula, podle kterého by se nyní mělo testování především zrychlit. Také další experti si myslí, že zkrácení platnosti testů je dobrý nátlak, aby se lidé naočkovali. „Je to správné, a je to i dobrý nátlakový prostředek, aby se lidi dali očkovat,“ uvedl například imunolog Václav Hořejší. Nová opatření v praxi. Restaurace jen pro vybrané a testování téměř každý den.

Zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...