Zdražování neuteče už vůbec nikdo. Češi si budou muset připlatit i za dosud levné oblečení

Domácí 29. září 2021 | 09:32 — Ilona Cílková
Lidé v Česku se musí připravit na zdražení džín a dalších oděvů. Na světových burzách totiž citelně zdražuje bavlna. Výroba textilií se tak prodraží a vyšší náklady výrobci přenesou na konečného zákazníka. A to se týká i zákazníků v Česku.
Další 1 fotografie v galerii
Lidé se musí připravit na zdražení džín a dalších oděvů / Depositphotos

Termínové kontrakty na americkou bavlnu s prosincovým datem dodání včera na newyorské burze poprvé od roku 2011 prolomily úroveň jednoho dolaru (100 centů) za libru (viz graf níže). Libra odpovídá 0,45 kilogramu.

Důvodem poměrně razantního zdražení bavlny, které jen letos čítá bezmála 30 procent, je zejména nepříznivé počasí v klíčových pěstitelských zemích v čele s USA či Indií a světová přepravní krize. Cenu ovšem zvedá i to, že Spojené státy zapovídají dovoz bavlny z čínských oblastí, kde podle Západu dochází k porušování lidských práv.

Rostoucí cena bavlny snižuje marže výrobcům kalhot, triček a dalších oděvů, jako je Levi Strauss, kteří tak dříve či později půjdou s cenou nahoru. Při pokračování zdražování bavlny, které nelze vyloučit, musí i český zákazník počítat s tím, že si brzy třeba za džíny připlatí desítky procent.

Tak jako u mnohého jiného zboží tedy platí, že kdo hodlá blízkým darovat pod vánoční stromeček právě džíny nebo jiné oděvy, měl by jejich nákup zvážit již nyní. Ekonomové již delší dobu upozorňují, že Čechy letos čekají nejdražší Vánoce v historii. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky.

Chtějí-li se vyhnout dalšímu zdražování, měli by pod stromeček nakupovat už nyní. Poslední čtvrtinu roku mohou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží a na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. I když se obchodníci předzásobili, má určitá část sortimentu výpadky. Horší je teď dostupnost například u levných notebooků do patnácti tisíc korun. Obvykle jde před Vánoci přitom o jeden z nejprodávanějších produktů v segmentu elektroniky. 

A vánočními nákupy to nekončí. Lépe podle ekonomů nebude ani příští rok. Už delší dobu se ve veřejném prostoru řeší zdražování elektřiny, které se už pomalu začíná týkat i českých domácností. Její ceny mohou vzrůst až o pětinu a zdražení neunikne nakonec nikdo. Lépe už bylo. Čechy čekají smutné Vánoce a veselý nebude ani příští rok, varují ekonomové.

Zdroj: fxstreet.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu