Češi na sobě nešetří. Během pandemie prudce vzrostl zájem o soukromé lety

Domácí 28. září 2021 | 10:24 — Ilona Cílková
Stále více Čechů využívá pro svou dovolenou nebo pracovní cestu malé soukromé letadlo s maximálně sedmi sedadly, které se využívají především na kratší vzdálenosti. Poptávka po nich rostla i během koronavirové pandemie. Za poslední dva roky se v Česku zvedla o více než třetinu.
Čeští turisté i byznysmeni jsou ochotni si za cestu na dovolenou nebo za obchodem připlatit / Depositphotos

Z České republiky mířila nejčastěji do Španělska, Chorvatska a Řecka. „Podíváme-li se na trendy v rámci odletů z celé Evropy, vidíme, že během léta jsou logicky nejoblíbenější cesty za dovolenou – například Ibiza, Mallorca, Olbia na Sardinii.  Zájem o privátní lety stále roste, což vidíme na meziročním srovnání s létem 2019, tedy obdobím před covidem.  Například přílety do Olbie jsou vyšší o osmnáct procent než v srpnu 2019," sdělil Martin Feč ze společnosti, která soukromá letadla nabízí. 

„Nejrušnějším letištěm z pohledu privátní letecké přepravy v Evropě je Nice, které zaznamenává o 23 procent vyšší aktivitu než před dvěma lety. Většina tohoto růstu připadá na malá letadla do sedmi sedadel,” dodal Martin Feč. Tomu odpovídá i trend zvyšující se poptávky po pronájmech malých soukromých letadel - takzvaných Light Jetů, Very Light a Super Light Jetů v České republice. Ty tvoří v posledních dvou letech dvě třetiny trhu.

Kvůli covidu-19 naopak od loňského března klesá poptávka po větších letadlech. Například u kategorie Heavy Jets, tedy velkých letadel, která se nejčastěji používají pro mezikontinentální lety, klesl podíl na českém trhu za poslední dva roky o 75 procent. Oproti tomu kategorie malých Light Jetů v porovnání s rokem 2019 o 38 procent vyrostla.

„Poptávka po malých letadlech opravdu stoupá kontinuálně. Dokonce i v roce 2020, kde pokles zaznamenaly úplně všechny kategorie, segment Light Jetů o dvě procenta narostl. Tato kategorie letadel je totiž takový vstup do světa privátní letecké přepravy. Když přijde nový klient, nechce většinou obratem investovat do největšího a nejdražšího letadla. Light Jety jsou cenově výrazně dostupnější, navíc spolu může cestovat až 7 osob a cena se tak dá rozložit na značně přívětivou," přibližuje Martin Feč.

Upozornil, že jde opravdu o malé stroje. Zákazníka tady nečeká nejvyšší možný standard. Letadlo je nízké, není tedy možné se vzpřímeně pohybovat po kabině a let též nedoprovází letuška. „Jejich cenová dostupnost a agilnost je ale přesto ženou vzhůru a stávají se suverénně nejoblíbenějšími letouny v odvětví privátního letectví," dodal Feč. 

Čeští turisté i byznysmeni jsou ochotni si za cestu na dovolenou nebo za obchodem připlatit. Možná také proto, že se v malém privátním letounu cítí s ohledem na pandemickou situaci bezpečněji. Úspěšný politik může být i inteligentní psychopat, shodují se odborníci.

Zdroj: faei.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu