Babiš v roli premiéra nebývale zchudl

Domácí 27. září 2021 | 11:42 — Ilona Cílková
Babiš během svých premiérských let nebývale zchudl. V žebříčku miliardářů klesl ze 2. na 6. místo. První místo ovládla Renáta Kellnerová, která nahradila v čele přehledu svého manžela, tragicky zesnulého majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera.
Babiš v roli premiéra zchudl o 43 miliard korun / Depositphotos

Takřka čtyřleté působení Andreje Babiše v roli premiéra se v rámci stávajícího mandátu chýlí ke konci. Podle dnes zveřejněného žebříčku tuzemských miliardářů, který sestavil týdeník Euro, disponuje Babiš majetkem čítajícím 68 miliard korun. Náleží mu tak šestá příčka.

Týdeník Euro započítává do Babišova majetku holding Agrofert, jehož formálním vlastníkem jsou dva svěřenské fondy Babišovy rodiny. V době Babišova nástupu do premiérské funkce, v druhé polovině roku 2017, týdeník Euro vyčísloval jeho majetek na 111 miliard korun. Týdeník i tehdy započítával do Babišova majetku holding Agrofert. Týdeník to zdůvodnil tak, že „převod akcií na svěřenské fondy je podle nás ‚účelovka‘ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.“ Pokles ziskovosti Agrofertu je klíčovým důvodem letošního premiérova zchudnutí, jehož meziroční rozsah představuje tři miliardy korun.

Během svého působení v roli premiéra ale Babiš celkově zchudnul o 43 miliard korun, tedy o částku mezi podobně situovanými miliardáři v daném období nebývalou a nadprůměrnou. O její nadprůměrnosti svědčí to, že se v letech 2017 až 2021 propadl ze 2. na 6. místo žebříčku tuzemských miliardářů.

Na druhém místě žebříčku je realitní magnát Radovan Vítek a třetí Daniel Křetínský, podnikající především v energetice. Stovka nejbohatších Čechů a Slováků disponuje podle Eura majetkem za 1,6 bilionu korun.

Hodnotu majetku Renáty Kellnerové a její rodiny odhaduje Euro na 250 miliard korun. Ve srovnání s předchozím žebříčkem, sestavovaným v roce 2019, to znamená pokles o 20 miliard Kč. Důvodem je především pokles hodnoty splátkové společnosti Home Credit a také tragické úmrtí šéfa PPF letos v březnu. „V roli hlavního korporátního stratéga bude Petr Kellner pravděpodobně nenahraditelný," uvádí časopis Euro.

Majetek podnikatele Vítka, který ovládá realitní skupinu CPI Property Group, má podle časopisu hodnotu 98 miliard korun. Proti předchozímu hodnocení týdeníku Euro si Vítek polepšil o devět miliard Kč.

Třetím nejbohatším byznysmenem v česko-slovenském prostoru se poprvé stal Daniel Křetínský, jehož odhadovaný majetek vzrostl na 83 miliard Kč. Dostal se tak před majitele finanční skupiny KKCG Karla Komárka, který i díky podnikání v loterijním a sázkovém byznysu disponuje majetkem 80 miliard korun. Naší zásluhou zažívá Česko nejlepší časy v historii, říká premiér Babiš.

Zdroj: idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...