Země stupňují tlak na vakcinaci. Nejlepší motivace očkovaných bude jejich zvýhodnění

Domácí 23. září 2021 | 08:43 — Ilona Cílková
Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula je přesvědčen, že nejlepší motivace k vakcinaci proti koronaviru, je zvýhodnění očkovaných. Příklad bychom si měli vzít v zahraničí. Například Německo od října ruší bezplatné testy na covid-19, které dosud platily zdravotní pojišťovny.
Další 1 fotografie v galerii
Německo až na výjimky zruší bezplatné testy na koronavirus / Depositphotos

„Zvýhodňování očkovaných je cesta, jakým způsobem postupovat, protože ostatní metody příliš úspěšné nebyly. Když se podíváme zpět, tak největší motivací bylo asi cestování do zahraničí, protože lidé zpravidla nepřemýšlí o svých zdravotních handicapech nebo jiných zdravotních záležitostech," uvedl Prymula pro CNN Prima NEWS. V Rakousku nebo Německu tento způsob motivace k očkování nazývají férovostí. „Měli bychom je následovat,“ vyzval epidemiolog.

Německo stejně jako Česko zvyšuje tlak na to, aby se lidé nechali očkovat proti nemoci covid-19. Země od 11. října až na výjimky zruší bezplatné testy na covid-19, které dosud platily zdravotní pojišťovny. Kdo je bude potřebovat, musí si test od 11. října sám zaplatit. Výjimku budou mít pouze čtyři specifické skupiny, k nimž se ještě na přechodnou dobu do konce letošního roku přiřadí skupina dětí od 12 do 17 let a také těhotné a kojící ženy. Obě posledně jmenované skupiny se mohou nechat očkovat teprve krátce, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německého ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU).

Děti od 12 do 17 let a těhotné by podle plánu spolkového ministra zdravotnictví mohly využívat bezplatné testy do konce letošního roku. „Pro obě skupiny přišlo doporučení od odborníků k očkování nedávno,“ řekl Spahn. Podporu mu vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová. „Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat," řekla a zdůraznila, že přístup k bezplatným rychlotestům budou mít lidé, kteří očkováni zatím být nemohou.

Ostatní neočkovaní si budou muset testy platit sami a jejich cena bude vyšší. O kolik se zdraží, ministerstvo zdravotnictví neuvedlo, protože to bude záležet na volném trhu. Zdravotní pojišťovny by aktuálně za test PCR v laboratoři zaplatily 43 eur, za antigenní test asi jedenáct eur. To by mohla být vodítka pro budoucí ceny, ovšem záleží na tom, kde se člověk nechá testovat a jak rychle potřebuje výsledek. Například na letišti v Mnichově stojí PCR test s výsledkem od dvou do čtyř hodin 128 eur, antigenní test je tam za 45 eur. Změna v očkování? Až tento návrh projde v Německu, přijme ho většina států EU.

Zdroj: dw.com, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu