Austrálii postihlo nejsilnější zemětřesení za desítky let. Seismologové varují před dalšími otřesy

Zahraniční 22. září 2021 | 08:17 — Ilona Cílková
Stát Viktoria v Austrálii zasáhlo ráno silné zemětřesení. Podle australské geologické služby mělo sílu šesti stupňů, později bylo číslo upraveno na 5,9. Otřesy byly cítit ve dvou největších městech Sydney a Melbourne. Zprávy o zranění lidí nejsou.
Další 2 fotografie v galerii
Otřes trval podle místních médií 15 až 20 sekund / Depositphotos

Otřes trval podle místních médií 15 až 20 sekund. Po nejsilnějším otřesu následovaly další nižší intenzity. CNN píše, že nejhorší zemětřesení o síle 6,6 postihlo zemi (Severní teritorium) v roce 1988. Reuters připomíná, že stejnou sílu pak měly otřesy nedaleko města Broome na severozápadě Austrálie v roce 2019.

„Nemáme hlášena vážná zranění či něco horšího,” uvedl australský premiér Scott Morrison. Podle něj však otřes vyděsil mnoho lidí, protože zemětřesení nejsou na jihu Austrálie častá.

Po nejsilnějším otřesu následovaly další nižší intenzity. Odborníci varují, že v následujících dnech či dokonce měsících budou otřesy pokračovat. Škody, naštěstí nižšího rozsahu, jsou nahlášeny na 35 000 budovách, zásadnější poškození má ale jen kolem pěti desítek budov. Nejvíce škod je v Melbourne a městě Mansfield.

Co nejčastěji způsobuje zemětřesení? V podstatě se jedná o pohyb litosférických desek. Slabá zemětřesení, která člověk buď vůbec nepocítí, nebo která se projeví na nestabilních předmětech v domácnosti jsou velmi častá i v seismicky klidnějších oblastech – např. seismické roje v západních Čechách mohou vést až k lehkému popraskání zdí, na Ostravsku dochází často k slabým otřesům v souvislosti s důlní činností.

Silnější zemětřesení jsou pak vázána většinou na aktivní tektonické oblasti a jejich výskyt je méně častý, avšak celosvětově nejde o výjimečný úkaz. Jednou za několik let však dojde k silnému zemětřesení v nejchudších státech světa, které může připravit o život stovky či tisíce lidí a způsobí mnohamiliardové škody na majetku. Podmořská zemětřesení pak mohou vyvolat také velmi ničivé vlny tsunami. 

Zdroj: Reuteurs.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu