Pět nejžhavějších kandidátů na premiérské křeslo. Šanci mají všichni

Domácí 20. září 2021 | 07:14 — Ilona Cílková
Sněmovní volby, které proběhnou již za necelé tři neděle, jsou pro mnohé velkou neznámou. Odhadnout, kdo je nakonec vyhraje, si troufne málokdo. Jisté není ani to, kdo nakonec usedne na premiérskou židli.
Dalších 5 fotografií v galerii
Kdo bude novým šéfem Strakovy akademie, budeme vědět za pár týdnů / Depositphotos

Na nejžhavější otázku letošního roku, kdo usedne do křesla předsedy nové české vlády, odpoví až říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Své tipy mají nejen političtí komentátoři, ale i sázkové kanceláře. Sestavili jsme pro vás žebříček nejžhavějších kandidátů na premiérské křeslo.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO (67) 

Čtvrtý nejbohatší Čech se narodil v Bratislavě, kde po absolvování švýcarského gymnázia vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Díky pobytu v zahraničí v dětství a poté jako zástupce Petrimexu v Maroku plynně hovoří francouzsky, ale dobře také německy a anglicky. Vybudoval holding Agrofert, který podniká v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu. V roce 2011 Babiš vstoupil do politiky založením Hnutí ANO, které původně sám financoval. V Sobotkově vládě byl tři a půl roku ministrem financím, od roku 2017 je premiérem. 

Petr Fiala, předseda ODS (57)  

Profesor politologie a dvojnásobný rektor Masarykovy univerzity v Brně se do politiky dostal až po svém působení v Nečasově vládě, kde byl ministrem školství. Po zásahu policie na Úřadu vlády a odkrytí kauz kolem bývalé Nečasovy tajemnice a milenky Jany Nagyové se Fiala stal členem ODS a v lednu 2014 byl zvolen jejím předsedou. Pod jeho vedením se strana snažila zbavit nálepky kmotrovské a byznysové partaje. Ve sněmovně má ODS 25 poslanců. Fiala se prezentuje jako konzervativní politik, který se drží ideových zásad, které popsal i v několika svých knihách. Nepojí se s ním žádné aféry. 

Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany (41) 

Před dvanácti lety, kdy stál u založení českých Pirátů, působil jako politické zjevení. Dredař, přítel marihuany a svobodného, neomezeného sdílení informací. Přitom student Husitské teologické fakulty, později absolvent informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde získal doktorát před i za jménem. Počítačové vědy studoval i na University of New Orleans.

Vít Rakušan, předseda STAN (43)

Předseda hnutí STAN, starosta města Kolín a středoškolský učitel má rovněž šanci do premiérského křesla usednout. Avšak pravděpodobnější je, že v případě výhry koalice PirSTAN se předsedou vlády stane Ivan Bartoš. Vít Rakušan je poměrně zkušený politik, který s komunální politikou začal již v roce 2010. Ve stejný rok se stal také starostou Kolína. Členem hnutí STAN je od roku 2015. O rok později se stal jeho místopředsedou, od roku 2019 hnutí vede. Vít Rakušan zároveň zaujímá místo v žebříčku 100 největších inovátorů střední a východní Evropy, který vyhlašuje prestižní mezinárodní deník Financial Times. 

Ivo Vondrák, moravskoslezský hejtman (62)

Ve hře je i možný scénář, že by se Andrej Babiš vzdal místa ve vládě, aby se sestavila rozumná koalice. Bez šancí by pak nebyl ani moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Ten před časem prohlásil, pokud by mu byla funkce nabídnuta, vzal by ji. Ivo Vondrák je hejtmanem Moravskoslezského kraje a zároveň poslancem Parlamentu České republiky, bývalým rektorem Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Dlouhodobě pracoval v USA a Rakousku a jako profesor přednášel po celém světě.

Co by měli občané vědět

Volby se konají ve dvou dnech, v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin. Voličem je každý občan České republiky, který dosáhl nejpozději druhého dne voleb věku 18 let. Překážkou volby je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu a zbavení občana způsobilosti k právním úkonům. Volební právo mají všichni občané České republiky, bez ohledu na bydliště. Do Poslanecké sněmovny mohou čeští občané volit i na zastupitelských úřadech. Kdo vystřídá na Hradě Miloše Zemana. Průzkumy hovoří jasně.

Zdroj: czso.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu