Inflace v eurozóně prudce stoupá. Překvapivá je situace v České republice

Domácí 17. září 2021 | 15:42 — Ilona Cílková
Nejrychlejší tuzemská inflace za posledních třináct let se stává předvolebním tématem. Řada opozičních politiků, a dokonce někteří ekonomové přisuzují hlavní díl viny za rapidní růst cen vládě. Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu je ale česká inflace v rámci EU podprůměrná.
Další 4 fotografie v galerii
Inflace v EU i v eurozóně je nejvšší za deset let / Pixabay Gerd Altmann

Fiskální politika měla být v době vrcholící pandemie prý až příliš expanzivní, což nyní působí inflačně, míní řada ekonomů. Jenže podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu je česká inflace v rámci EU podprůměrná.

Podle Eurostatu vykazuje meziroční inflace v ČR za měsíc srpen hodnotu 3,1 procenta. Tento údaj je odlišný od údaje, jejž za stejný měsíc zveřejnil Český statický úřad, neboť oba úřady používají odlišnou metodiku. Eurostat počítá takzvaný harmonizovaný index spotřebitelských cen, který je mezinárodně srovnatelný. Údaj ČSÚ – za srpen 4,1 procenta meziročně – mezinárodně srovnatelný není.

Tudíž z mezinárodně srovnatelných čísel Eurostatu plyne, že meziroční inflace v ČR byla v srpnu mírnější než například v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Belgii či v Lucembursku. O zemích, jako je Polsko, Estonsko, Lotyšsko či Maďarsko ani nemluvě (viz graf níže).

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy těžko obstojí tvrzení, že za výraznou tuzemskou inflaci může Babišova vláda. Pokud by tomu tak bylo, musela by být inflace v ČR v rámci EU citelně nadprůměrná. Data Eurostatu ale dokládají, že aktuální zrychlení inflace je mezinárodním, ba globálním dějem, který navíc ještě v Česku zanechává dokonce slabší otisk než ve většině zemí EU.

Současná situace v celém evropském bloku i v eurozóně se výrazně liší od stavu inflace před rokem, kdy na hospodářství tvrdě dopadala první vlna pandemie. V EU ceny loni v srpnu vzrostly o 0,4 procenta, v eurozóně o 0,2 procenta klesly.

Ve srovnání s letošním červencem spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly v 26 zemích unie, shodná zůstala míra inflace jen ve Finsku. Nejnižší inflaci měla Malta, kde činila 0,4 procenta. V Řecku ceny stouply o 1,2 procenta a v Portugalsku o 1,3 procenta. Nejrychleji naopak rostly ceny v Polsku, Litvě a Estonsku, kde míra inflace dosáhla shodně pěti procent. V České republice činila 3,1 procenta, což byl proti červenci nárůst o čtyři desetiny bodu. Hrozí finanční armagedon. V říjnu mohou státní kase dojít peníze, varuje ministryně.

Zdroj: ec.europa.eu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...