Hrozí finanční armagedon. V říjnu mohou státní kase dojít peníze, varuje ministryně

Domácí 13. září 2021 | 08:29 — Ilona Cílková
Již v říjnu mohou státní kase v USA dojít peníze, pokud by američtí zákonodárci nezvedli federální limit toho, kolik peněz si Spojené státy mohou půjčit. V dopisu zástupcům Kongresu před tím varovala ministryně financí Janet Yellenová.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud by USA nebyly s to dostát svým finančním závazkům, byla by to podle odborníků katastrofa globálních rozměrů / Depositphotos

Navýšení by mohli zablokovat republikáni, kteří odmítají plány administrativy prezidenta Joea Bidena na masivní utrácení v sociální oblasti. Možnosti mimořádných opatření, kterými americké ministerstvo financí od začátku srpna zajišťuje dostatek prostředků pro vládu, se podle Yellenové příští měsíc vyčerpají.

„Jakmile budou všechna dostupná opatření a hotovost plně vyčerpány, Spojené státy by poprvé v historii nebyly schopny dostát svým závazkům,” napsala Yellenová. Zvedání dluhového limitu se v minulosti stalo v Kongresu rutinní záležitostí, byť v rámci politického boje demokratů s republikány se s tím několikrát otálelo do poslední chvíle.

„Z minulosti jsme se poučili, že čekání na poslední chvíli na pozastavení, respektive zvýšení limitu dluhu může vážně narušit důvěru podniků a spotřebitelů zvýšit daňovým poplatníkům krátkodobé náklady na půjčování peněz a negativně ovlivnit úvěrový rating USA,” varovala Yellenová v dopise.

Bez navýšení limitu nebude moci americké ministerstvo financí získávat peníze vydáváním dluhopisů. S omezenými příjmy by muselo volit mezi vyplácením mezd státních zaměstnanců, sociálních dávek a platbami úroků státního dluhu. Pokud by se rozhodlo neplatit úroky, znamenalo by to v podstatě státní bankrot.

Na navýšení dluhového limitu potřebují vládnoucí demokraté 60 hlasů v Senátu, v horní komoře amerického Kongresu však mají pouze 50 křesel. A téměř všichni republikánští senátoři hodlají hlasovat proti, uvedla agentura Bloomberg. Důvodem je jejich odpor k chystanému rekordnímu balíku v hodnotě 3,5 bilionu dolarů, kterým chce Bidenova administrativa řešit změny klimatu, posílit vzdělávání či rozšířit sociální služby pro seniory a děti. „Nedokážu si představit žádného republikána, který by v této situaci hlasoval pro navýšení limitu,” uvedl v červenci šéf senátních republikánů Mitch McConnell.

Pokud by však Spojené státy nebyly s to dostát svým finančním závazkům, byla by to podle odborníků katastrofa globálních rozměrů. Úrokové sazby by v takovém případě vystřelily nahoru a akciové trhy by se zřítily, což by zasáhlo úspory desítek milionů Američanů. Dluhopisy vydávané americkou vládou jsou totiž považovány za jednu z nejbezpečnějších investic vůbec a slouží jako měřítko výkonnosti prakticky všech ostatních cenných papírů.

Americký státní dluh, který je nominálně nejvyšší na světě, nabobtnal až na téměř 29 bilionů dolarů i kvůli tomu, že půjčování peněz na finančních trzích je pro USA relativně jednoduché a levné. Inflace vyrazila dech i expertům. Hrozí bouře proti klimatickým cílům EU, varují ekonomové.

Zdroj: nytimes.com, bloomberg.comidnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...