Naprosto nepochopitelné selhání. Katastrofa v Praze nemá obdoby a bude mít dohru

Domácí 09. září 2021 | 09:18 — Ilona Cílková
Miloš Zeman kvůli dopravní situaci v hlavním městě ostře zkritizoval primátora Hřiba a vyzval ho, aby vyhlásil stav nebezpečí. Dopis zveřejnila na svých webových stránkách Kancelář prezidenta republiky. Hřib v reakci uvedl, že prezidentovo vyjádření vnímá jako zapojení do předvolební kampaně a kritiku odmítá s tím, že současné vedení města zdědilo stav silnic po minulém vedení v čele s ANO.
Další 3 fotografie v galerii
Dopravní situace v Praze je katatrofální / Depositphotos

Prezident označil dopravní situaci v Praze za dramatickou a žádá vyvození patřičných důsledků z pochybení, které v české komunální politice nemá obdoby. „Důsledkem naprosto amatérského přístupu k plánování a dohledu nad opravami pražských silnic, či dokonce zcela záměrného diletantství směřovaného vůči pražským i mimopražským řidičům, je hlavní město naprosto dopravně paralyzované, což již zdaleka není jen tématem pražským, ale vzhledem k významu metropole i tématem celonárodním," stojí v Zemanově dopise.

Po prezidentu Miloši Zemanovi se do pražského primátora pustila kvůli rozkopané metropoli také ODS.  Podle místostarostky Prahy 2 Alexandry Udženije je současná dopravní situace v Praze katastrofická a navrhuje, aby Praha zřídila pozici koordinátora dopravních omezení. Udženija chce, aby Praha plná kolon měla dohru na čtvrtečním zastupitelstvu a navrhuje zřízení nové funkce koordinátora dopravních omezení.

„S takovou dopravní situací se smířit rozhodně nehodlám. Proto budeme z opozice na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva navrhovat zřízení koordinátora dopravních omezení, který bude odpovědný za to, aby Praha nebyla jedno velké, ucpané parkoviště," uvedla Udženija. „Investovat do dopravní infrastruktury se má a musí, my jsme to jako pražská ODS dělali vždy. Ale to se musí koordinovat, nemůže se to udělat tak, že najednou rozkopete všechno, nikdo nad tím nepřemýšlí. A to je to, co nám na tom nejvíc vadí," říká Udženija s tím, že jí vadí slabá komunikace ze strany magistrátu.

„Často ani my na městských částech nevíme, co se u nás bude opravovat. Vzbudíme se a ráno najednou vidíme, že máme zavřenou třeba půl městské části, jako se to stalo u nás na dvojce. A ti lidé samozřejmě potom chodí a stěžují si nám na radnicích, nestěžují si na magistrátu hlavního města Prahy, protože pro ně jsme my nejblíž," říká Udženija.

Primátor Hřib kritiku odmítá s tím, že současné vedení města zdědilo stav silnic po minulém vedení v čele s ANO. To je podle něho jeden z důvodů, proč je oprav tolik. „Dluh na opravách silnic byl neuvěřitelných 30 miliard Kč. Zásadních oprav je proto letos víc než dříve. Všechny opravy jsou maximálně koordinované k  tomu určeným koordinátorem,“ uvedl v úterý Hřib v reakci na kritiku prezidenta Miloše Zemana. Bývalá pražská primátorka za ANO Adriana Krnáčová naopak Hřibovu kritiku odmítá. „Mají v ruce veškerý aparát, aby mohli koordinovat jednotlivé opravy. Pan Hřib má svého náměstka pro dopravu Scheinherra, který může plánovat opravy a může se domluvit s dopravním podnikem. Krnáčová za toto opravdu nemůže,“ řekla Krnáčová rádiu Impuls. Slib stíhá slib. Hnutí ANO nezavede superhrubou mzdu ani euro. A jedna perlička nakonec.

Zdroj: hrad.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu