Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotních sester. Blýská se ale na lepší časy

Domácí 07. srpna 2021 | 11:44 — Helena Malá
Řadu let je v České republice nedostatek zdravotních sester. Zájem o tuto profesi ale začal pomalu růst. Pomohla k tomu mimo jiné covidová pandemie.
Další 3 fotografie v galerii
V Česku chybí tisíce zdravotních sester / Depositphotos

To, že v ČR chybějí zdravotní sestry, se ví již dlouho. Největší nedostatek je jich v nemocnicích, kde podle údajů z konce března toho roku chybí více než 2000 sester. Situaci ukázal v plném světle pandemický stav, kdy byl provoz v některých nemocnicích kriticky ohrožen, protože řada zdravotníků onemocněla, byla v karanténě nebo musela pečovat o nemocné v rodině.

„Příčin nedostatku sester je více a mnoho let se řeší. Soudě dle dat z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) se určitě významně za posledních 10 let zlepšily platové podmínky. Aktuálně je ale největším problémem nedostatek nově nastupujících sester, a to jak ze středních škol, tedy praktických sester, tak všeobecných sester vycházejících z vyšších odborných a vysokých škol,“ řekla doc. Ing. Jana Holá, Ph.D., děkanka Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. „Pandemie ukázala význam profese sester a domnívám se, že se také podílela na zvýšeném zájmu uchazečů o studium, který jsme letos zaznamenali. Stát však studium sester zatím nepodporuje jako podporuje studia lékařů a učitelů. Nyní přicházejí konečně silnější ročníky a je nutné je podchytit, za 10–15 let dojde na generační obměnu silných ročníků sester, a zatím není, kdo by je nahradil,“ podotkla Holá.

Zájem o zdravotní sestry je již dlouhodobě vysoký, podle současných odhadů jich v našem zdravotnictví pracuje řádově 100 tisíc, ale několik tisíc jich chybí.

„Podle našich statistik je od roku 2016 nabídka volných míst v tomto oboru poměrně vyrovnaná, přičemž nejvyšší byla v roce 2019. Setrvalý je i zájem o nabízené pozice, kdy na nabídku reaguje v průměru 5 zájemců, respektive zájemkyň. Letos je průměrný počet reakcí zatím o něco nižší, konkrétně 3,6, ale to se dá připsat na vrub nestandardní situaci v prvních pěti měsících roku,“ konstatoval Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Největší nabídka míst pro setry je v Praze, což souvisí s velkou koncentrací fakultních nemocnic i dalších velkých zdravotnických zařízení. Zde reaguje na nabídky také nejvíce zájemců. Vyšší nabídka míst pro zdravotní sestry je podle Nováka také v krajích Středočeském, Královehradeckém, Karlovarském a Ústeckém.

Růst výdělků v posledním roce výrazně ovlivnila pandemie, z hlediska zdravotnictví rostly platy výrazně. Pomineme-li trochu specifickou kategorii lidí v sektoru realit, kde si podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vydělali o 12,2 % více než v prvním čtvrtletí roku 2020, pak si v posledním roce nejvíce – a to s obrovským náskokem – polepšili zaměstnanci ve zdravotnictví a v sociální péči. Jejich platy meziročně vzrostly o 11,3 %. A největší zásluhu na tom má růst platů zdravotních sester.

„Podle údajů na Platy.cz je aktuálně celkový průměrný plat zdravotních sester včetně bonusů a odměn v ČR 32 204 Kč, medián 30 000 Kč. Z krajů mimo Prahu jsou na tom nejlépe sestry v Jihomoravském kraji, kde průměr zvyšuje Brno, dále pak v krajích Libereckém a Královehradeckém; nejnižší jsou platy v Karlovarském kraji. K celkovému platovému ohodnocení je ale zejména v letošním roce nutné poznamenat jednu důležitou věc – za jejím skokovým růstem stojí i mimořádné bonusy a ohodnocení práce zdravotníků v pandemické situaci,“ upřesnil Michal Novák.

Práce zdravotních sester je bezesporu náročná – jsou často přetěžovány, pracují přesčas, nezřídka se potýkají s porušováním zákoníku práce, kompetencí, jejich postavení v hierarchickém systému nemocnic je neuspokojivé. Jsou kladeny vysoké nároky na jejich výkon, preciznost, bezchybnost, často jsou kontrolovány, sankcionovány, ale mají málo možností věci ovlivňovat. Proto je podle odborníků nesmírně důležité, že v současné době roste jejich ohodnocení, jak finanční, tak morální. A hlavně zájem o studium tohoto oboru.

Zdroj: Batist Medical.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...