Volby 2021: Obědy pro děti ve školách zdarma i bezplatný počítač. Co plánují jednotlivé strany za změny?

Domácí 03. srpna 2021 | 07:06 — Zuzana Procházková
Téměř všechny strany ve svých volebních programech slibují zlepšení školství. KSČM chce zařídit všem dětem obědy zdarma, ČSSD zase láká na bezplatné rozdání počítačů či tabletů a koalice Spolu by ráda reformovala vzdělávací programy.
Další 3 fotografie v galerii
Téměř každá strana zahrnula ve svých volebních programech zlepšení školství / Depositphotos

Volby do Poslanecké sněmovny České republiky se uskuteční 8.-9. října 2021. Dle CVVM (Centrum pro výzkum veřejného mínění) by v červenci vyhrálo volby hnutí ANO (23,5 % hlasů), na druhém místě by skončila koalice Spolu (21,5 % hlasů) tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, na třetím místě poté Piráti a STAN (21 % hlasů).

Chceme pro všechny děti z nízkopříjmových rodin bezplatný počítač, říká ČSSD

Až na Babišovo hnutí ANO, které doposud volební program nepředstavilo, snad veškeré strany zahrnuly ve svých programech plánované změny ve školství. Co konkrétně chtějí jednotlivé strany prosadit? ČSSD se chce zaměřit na rozvoj systému jeslí a mateřských škol ve všech obcí. Zejména však tam, kde je špatná dostupnost předškolní péče. “ Do roku 2024 zavedeme zákonem garantovaný nárok na místo ve školce nebo jeslích pro všechny děti od dvou let, a to bezplatně,“ informuje strana ČSSD. Aktuálně je situace taková, že jsou ve školkách garantována místa pouze pro děti od tří let.

ČSSD dále v programu slibuje, že děti z nízkopříjmových rodin dostanou k dispozici bezplatně počítač či tablet. „Rozhodnutí o propůjčení elektronického zařízení bude na řediteli školy,“ doplňuje však strana.

KSČM slibuje obědy pro děti ve školách zdarma

Oproti tomu strana KSČM slibuje ve svém volebním programu to, že by děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol dostávaly obědy zdarma.

Naučíme děti kritickému myšlení, prosazuje koalice Spolu

Koalice Spolu, která je tvořena stranami TOP 09, ODS a KDU-ČSL, má ve svém volebním programu dva důležité body, a to reformu vzdělávacích programů a zvýšení investic do vzdělávací infrastruktury.

Koalice usiluje o navýšení investic do výstavby či rekonstrukce vzdělávací infrastruktury za pomoci využití evropských fondů. „Navýšíme počet podpůrných pracovníků v mateřských školách, aby se učitelé mohli soustředit na svou pedagogickou roli a tvůrčí práci s dětmi,“ informuje koalice Spolu.

Za další prosazuje koalice Spolu takzvanou reformu vzdělávacích programů, kdy by měl být ve školách nově kladen důraz na kritické myšlení, kreativitu a práci v týmu. „Zaměříme se na snížení celkového objemu učiva a podpoříme kvalitu (porozumění) před kvantitou (memorováním).“ Dále čtěte: Stavba domu už levnější nebude. Na ceny materiálu jako před koronavirem zapomeňte, tvrdí experti.

Zdroj info: irozhlas.cz, cvvm.soc.cas.cz, cnn.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu