Koupě snů se může proměnit v pořádnou blamáž. Pozor na ojetiny po povodních

Domácí 21. července 2021 | 08:16 — Ilona Cílková
Po katastrofálních záplavách, které postihly Německo, Belgii a Nizozemsko, lze čekat, že se naši západní sousedé budou v masové míře snažit zbavit vozů, které byly zaplaveny. Takovým autům je ale lepší se obloukem vyhnout, varují odborníci.
Další 3 fotografie v galerii
Koupě za hubičku se může pořádně prodražit / Depositphotos

Podle zkušeností z minulých let se u prodejců či v inzerci začínají zaplavené vozy objevovat již krátce po povodních. Vzhledem k bleskovému charakteru povodní zejména v Německu, které je nejoblíbenější zemí pro dovoz ojetin, lze čekat, že aut bylo zaplaveno velké množství. Jen sto aut postihla rychlá povodeň dokonce přímo na dálnici v Severním Porýní-Vestfálsku. O to větší počet pokusů je prodat směrem na východ lze čekat.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů se jen v červnu ze zahraničí dovezlo téměř dvacet tisíc vozů. Většina importů pochází právě z Německa, které v minulých dnech na mnoha místech, včetně velkých aglomerací s hustým automobilovým provozem, sužovaly rekordní povodně. 

U moderních vozů plných elektronické výbavy a různých bezpečnostních systémů je pochopitelně zvýšená náchylnost k poruchám, zejména po zaplavení velkým množstvím vody do výše větší, než je motorový prostor. Mnoho závad pak může být i životu nebezpečných. Prakticky kdykoli totiž může nastat selhání elektroniky nebo dojde k závadám na vnějších součástech auta vlivem nadměrné koroze.

Na co si dát pozor? Utopené auto už nikdy nebude jako dřív, shodují se odborníci. I po důkladném vysušení a odbahnění bude vždy trochu zapáchat, v elektřině budou řádit šotci a v nepřístupných dutinách začne rezivět. Sázkou na jistotu je hledat bahno. To se z různých skulin a záhybů opravdu špatně odstraňuje. Hledejte drobné usazeniny například uvnitř dveří pod čalouněním, dále v různých částech elektrické kabeláže. Při rozpojení kontaktů jsou znatelné usazeniny v zásuvkách. Dalším příkladem může být pojistková skříň, ve které usazeniny zůstávají. A ještě jeden osvědčený recept. Určitě by vás měl varovat buď zápach, nebo naopak hodně výrazná vůně, která má něco přehlušit. Očichejte tedy díly, které jsou z nasákavých materiálů, zda neucítíte hnilobný zápach.

Drtivá většina dnešních automobilů má mnoho elektroniky. Jakmile se ke konektorům, tištěným obvodům či řídicí jednotce dostane voda, stanou se nefunkčními ihned, nebo velmi brzy. U takového vozu je velmi pravděpodobná porucha na elektroinstalaci. To může v extrémním případě vést až k naprosté neovladatelnosti vozu, varují odborníci.

Pokud je vozidlo profesionálně připravené na prodej například včetně výměny sedaček, je obtížné zaplavení odhalit. Pokud si nejste jisti, že poznáte auto, kterým se prohnala voda, přizvěte k výběru a nákupu automechanika. To by ostatně mělo být pravidlem při každém nákupu ojetého vozu. Dovolená autem se vám může pořádně prodražit. Kde dát nohu z plynu a na co si dát ještě pozor.

Zdroj: autozine.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu