Dovolená autem se vám může pořádně prodražit. Kde dát nohu z plynu a na co si dát ještě pozor

Domácí 18. července 2021 | 15:57 — Ilona Cílková
Ani post covidová doba nic nezměnila na tom, že Češi rádi vyráží na dovolenou vlastním autem. Proto je dobré se seznámit s pravidly dané země, neboť cesta za rekreací by se vám mohla nepěkně prodražit. Kde se vyplatí dát nohu z plynu a na co byste si měli dávat velký pozor?
Další 3 fotografie v galerii
Pozor na pokuty v zahraničí / Depositphotos

Chystáte se na dovolenou po Evropě autem? Pak byste měli mít na paměti, že za dopravní přestupky, jako třeba za alkohol, jízdu na červenou či za rychlost, jsou někde pokuty mnohem vyšší než u nás.

Limity alkoholu za volantem

Česká nulová tolerance vůči alkoholu v krvi patří v evropském měřítku spíše k výjimkám. Drtivá většina zemí má limit alkoholu u neprofesionálních řidičů posunut k hranici 0,5 promile. Řadíme mezi ně Belgii, Bulharsko, Dánsko, Německo, Finsko, Francii, Řecko, Skotsko, Irsko, Island, Itálii, Chorvatsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maltu, Nizozemsko, Rakousko, Portugalsko, Švýcarsko, Slovinsko, Turecko a Kypr. Hranice 0,3 promile je uzákoněna v Bosně a Hercegovině a Srbsku a 0,2 promile najdete v Norsku, Polsku a Švýcarsku. Nulová tolerance platí u nás, v Rumunsku, na Slovensku a v Maďarsku.

Řízení pod vlivem alkoholu

Za předpokladu, že řidič jede s větším množstvím alkoholu, než je v dané zemi povoleno, vystavuje se rovněž sankci. Ve Francii pokuty začínají na 135 eurech, na Slovensku od 200 eur, ve Slovinsku od 300 eur, v Chorvatsku od 400 eur, v Norsku od 490 eur, v Německu můžeme dostat pokutu od 500 eur, v Itálii policie začíná pokutou 535 eur a ve Švýcarsku od 545 eur.

Jízda bez pásů

Zapomněli jste si zapnout bezpečnostní pás? To vás neomlouvá. Například v Polsku za to zaplatíte pokutu 25 eur, v Německu nebo Maďarsku 30 eur, v Rakousku od 35 eur, na Slovensku od 50 eur, v Itálii od 85 eur a v Chorvatsku a ve Francii shodně 135 eur.

Telefonování za volantem

Každý, kdo volá za jízdy bez systému handsfree, může očekávat pokutu. V Polsku 45 eur, v Rakousku 50 eur, na Slovensku sankce začíná na 100 eurech, ve Slovinsku je to 120 eur, v Chorvatsku nebo Francii nejméně 135 eur, v Itálii 165 eur a ve Španělsku nejméně 200 eur.

Jízda na červenou

Spěchat se nevyplácí. Pozor si dejte na jízdu na červenou, protože pokuty nebývají zrovna malé. Semafory se vyplatí respektovat například v oblíbeném Chorvatsku, kde může policie udělit minimálně 10 350 Kč, vysoké pokuty hrozí i v Řecku (17 850 Kč) a tradičně v Norsku (17 100 Kč).

Špatné parkování

Pokud své vozidlo zaparkujete nesprávně, na neoprávněném místě či bez parkovacího lístku, vystavujete se pokutě. Ta je často splatná prostřednictvím složenky, kterou najdete u pokutového bločku. Například v Polsku a Francii jsou sankce od 20 eur, na Slovensku od 30 eur, ve Slovinsku a Chorvatsku od 40 eur, v Itálii od 45 eur a v Německu od 10 do 70 eur. Podle mluvčího z ÚAMK je potřeba dávat si pozor na parkování zejména v Chorvatsku, protože parkoviště tam spravují městské úřady a pronajaté je mají soukromé firmy, které si dobře hlídají, zda šoféři nepřekračují čas na parkování.

Překročení rychlosti

I pokuty za porušení rychlosti mohou být pořádně vysoké. Pokud ve Švýcarsku překročíte rychlost o 50 km/h, naúčtují vám klidně více než šedesát denních příjmů. Vysoké pokuty ale hrozí i ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Španělsku nebo Švédsku. Naopak takové Německo patří mezi západními zeměmi k těm mírnějším. Pokuty jsou tam nižší než v Rumunsku a docela i srovnatelné s Českem.

Odborníci neustále upozorňují, že nejdůležitější je vyjet na dovolenou odpočatý a nespěchat. Odměnou řidičům je cestování bez nehody a ušetření peněz na pokutách. Nová covidová pravidla: Od pátku 9. července se mění podmínky návratu do ČR ze zahraničí.

Zdroj: autoklub.cz, uamk.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...