Jak zajistit cenově dostupné bydlení v Česku. Je to jednodušší, než se zdá

Domácí 11. července 2021 | 10:57 — Ilona Cílková
Češi jsou svými příjmy nejdále od vlastního bydlení v tuzemské historii. Jak uvádějí červnové statistiky České národní banky, průměrné ceny bytů se už v závěru loňského roku přiblížily rekordnímu dvanáctinásobku průměrného ročního příjmu.
Další 3 fotografie v galerii
Jak učinit bydlení v ČR cenově dostupnější? / Depositphotos

Jak učinit cenově dostupné bydlení v České republice? Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy toho lze dosáhnout splněním třech kroků. Řešením číslo jedna pochopitelně mnohem rychlejší a rozsáhlejší nová výstavba, tedy zejména vhodný nový stavební zákon.

Hlavně v Praze jsou pak za růst cen bydlení odpovědní také památkáři a organizace typu UNESCO. Výšková budova na pozemku dané velikosti totiž pochopitelně obsáhne více bytů než budova nižší. Nejnovější případ, kdy UNESCO vydalo zamítavé stanovisko ke stavbě výškových budov architektky Evy Jiřičné v Praze na Žižkově, je jen dalším dokladem, že přeregulovanost výstavby nakonec z metropole učiní jen totálně předražený skanzen. Navíc skanzen vybydlený. Neboť byty v centru a širším centru zhusta skoupí jako investici Číňané, šejkové či Rusové.

Dalším problémem je to, že v současnosti je pronajímatel nemovitosti v ČR až příliš znevýhodněn vůči nájemci. Čeští legislativci podlehli tlaku levicové lobby, jež neustále vykresluje nájemce jako potenciální nebohou oběť systému. V krajním případě, jako tomu bylo v causa Klinika, takovéto vykreslování dokonce málem ospravedlňuje krádež za bílého dne.

Tento přístup české legislativy odrazuje firmy od rozjetí velkých developerských projektů v oblasti rezidenčního nájemního bydlení. Přitom velké projekty by těžily z fenoménu výnosů z rozsahu. Takže těmto institucionálním hráčům, pronajímajícím třeba tisíce bytů, by stačilo k uspokojivé ziskovosti nastavit nižší nájemné, než jaké nastavují individuální pronajímatelé, kteří z výnosu z rozsahu pochopitelně těžit nemohou.

Sečteno, podtrženo, překážkou cenově dostupnějšího bydlení je příliš restriktivní legislativa v oblasti výstavby, památkové péče a pronajímání. To není zlý sen, to je realita. Benzín může ještě během léta zdražit o čtyři koruny za litr.

Zdroj: fxstreet.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...