Souboj chřipky a koronaviru. Experti mají jasno, co nás čeká na podzim

Domácí 15. června 2021 | 06:51 — Ilona Cílková
Česko se sice pomalu začíná vracet do běžného režimu, odborníci ale varují, že horší epidemie nás může čekat na podzim a v zimě, kdy druhá vlna nového koronaviru zřejmě udeří v sezoně viróz, angín a chřipek.
Další 3 fotografie v galerii
Virus SARS-CoV-2 z lidské populace už nikdy nezmizí / Depositphotos

Počty nově zjištěných případů se pohybují ve stovkách a protikoronavirová opatření se rozvolňují. Situace připomíná loňský rok, kdy ale na podzim přišla druhá vlna epidemie s tisíci mrtvých a více než deseti tisíci nových případů denně. Vzroste na podzim opět počet nových případů, nebo zabere očkování?

Podle hlavního epidemiologa pražského IKEM a šéfa Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petra Smejkala se epidemická situace na podzim se bude odvíjet od proočkovanosti populace a uhlídání importu nakažlivých variant viru do Česka po prázdninách. Exministr Roman Prymula očekává pouze mírné navýšení počtu nemocných. „Bude dáno návraty z dovolených a tím, že rozvolnění teď bylo poměrně masivní, ale neměla by to být nějaká dramatická velká vlna," uvedl Prymula pro Český rozhlas.

Koronavirus je srovnáván s virem chřipky. Virologicky sice patří do jiné kategorie, ale u většiny nakažených se projevuje obdobně jako chřipka. Jak virem chřipky, tak novým typem koronaviru se lze nakazit i kontaktem s kontaminovanými předměty, na jejichž povrchu dokážou virové částice přežít i několik dní. Platí také, že nakažení mohou být infekční i v době, kdy sami nepociťují žádné příznaky, v případě onemocnění covid-19 je ale inkubační lhůta delší. Protože další vývoj situace kolem nemoci covid-19 je stále nejasný, je potřeba držet kapacity zdravotnických zařízení připravené pro pacienty nakažené jejím virem. Dostatečná proočkovanost proti chřipce je nepochybně jedním z účinných způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout.

„Očkování proti chřipce vede ve všech věkových skupinách k výraznému snížení počtu onemocnění, hospitalizací, komplikací i úmrtí především u rizikových skupin. V současnosti jde tedy o nejlepší a nejúčinnější prostředek v prevenci přenosu a výskytu chřipky a jejích častých komplikací," myslí si epidemiolog Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Vědci nyní bojují, aby co nejdříve získali vakcínu, která pomůže vyřešit globální problém s pandemií nemoci covid-19. Věří, že očkování ochrání lidský organismus před nákazou a fatálními následky a zároveň zamezí dalšímu šíření nového koronaviru. Tak jako se tomu podařilo u řady jiných nemocí. Experti se totiž shodují, že virus SARS-CoV-2 z lidské populace už nikdy nezmizí a stane se pátým volně cirkulujícím lidským koronavirem. Nový virus se tak přidá ke čtyřem koronavirům, které jsou v současné době zodpovědné za přibližně 15 procent běžných nachlazení. Následky covidu jsou horší, než se čekalo, varují lékaři.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu