Přísné sankce za obcházení testů na koronavirus. Exministr zdravotnictví je pro jejich zavedení

Domácí 10. června 2021 | 15:53 — Ilona Cílková
Zmatky provázely tento týden návrat českých turistů z Tuniska do Prahy. Policistům se na letišti Václava Havla nezdála v pořádku jejich potvrzení o negativním testu na koronavirus. Turisté proto desítky minut nemohli letištní halu opustit.
Další 3 fotografie v galerii
Za obcházení testů po návratu ze zahraničí by měly být přísné sankce, říká Roman Prymula / Depositphotos

Policisté při kontrole nabyli podezření, že turisté mají falešná potvrzení o negativním testu. Část cestujících přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali. Jak se na podobné obcházení pravidel dívá bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula? 

Podle epidemiologa může obcházení testování na koronavirus při návratu ze zahraničí způsobit velké problémy a měly by za to být přísné sankce. Největší hrozbou je podle něj zavlečení potenciálně agresivnější mutace. „Je to špatně zejména v kontaktu se zahraničím. Pokud nám něco hrozí, tak zavlečení nějaké agresivnější mutace," řekl epidemiolog pro CNN Prima News.

V České republice je epidemie v tuto chvíli pod kontrolou a o to opatrnější by občané měli být při návratu ze zahraničních cest. Podle Prymuly by při návratu na naše území mělo fungovat co kvalitnější testování. „Je otázkou, jak to nastavit. Kapacitně asi není možné všechny otestovat PCR metodou, nicméně vyvíjejí se nové testy, které jsou rychlejší. Snad se k nim v nejbližší době dostaneme. Alespoň kvalitní antigenní testování nutné ale skutečně existuje. Měly by být přísné sankce za obcházení takových opatření," uvedl s tím, že by zavlečení nové mutace mohlo způsobit v ČR velké problémy.

Právě obávaná varianta delta známá jako indická mutace se tento týden potvrdila u pěti lidí v regionu Nového Boru v Libereckém kraji. Na webu krajské hygienické stanice v Liberci o tom informovala její mluvčí Zuzana Balašová. Nakažlivější indickou variantu potvrdila laboratoř v Drážďanech metodou sekvenace. „Vzhledem k tomu, že protiepidemická opatření byla nastavena ihned při podezření na variantu, potvrzení varianty neznamená žádnou změnu v prováděných opatřeních," uvedla krajská mluvčí hygieny. V regionu se ve zvýšené míře hygienici ve spolupráci s policisty zaměřili na dodržování vládních opatření v restauracích, školách či firmách. Zrušené byly i některé akce, na nichž se očekávala účast většího množství návštěvníků, a v regionu se i testuje víc než jinde.

Vědci v případě mutace delta pracují s reálnou možností, že se může přenášet až o 50 procent snáze než takzvaná britská (alfa) varianta viru, která Česko překvapila na začátku roku a způsobila zatím největší vlnu pandemie, v jejímž důsledku zemřelo nejvíce lidí. Opatrnost je tedy stále na místě. Následky covidu jsou horší, než se čekalo, varují lékaři.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu