Vím, kdo chce zlikvidovat ČSSD, tvrdí expremiér a nevylučuje návrat do vysoké politiky

Domácí 17. května 2021 | 09:17 — Ilona Cílková
Podle expremiéra Jiřího Paroubka jde v kauze Vrbětice o vykonstruovanou záležitost. Bývalý vrcholný politik je přesvědčen, že jde o snahu poškodit Jana Hamáčka a politicky oslabit ČSSD.
Další 2 fotografie v galerii
Pokud by se stal předsedou ČSSD Tomáš Petříček, kauza "Hamáček" by se podle Paroubka nikdy neobjevila / Foto: ČSSD

„Podle mě jde o vykonstruovanou záležitost. Je to útok na něj, snaha politicky ho zničit. A také likvidační útok na sociální demokracii. Snaha co nejvíce ji oslabit. Zkrátka a dobře pokračovat v tom, co se předtím nepovedlo Petříčkovi a spol. na sjezdu. Dostat ČSSD na druhou stranu spektra, rozbít vládu a přivést sociální demokracii do protibabišovského tábora. Na sjezdu to nevyšlo, tak se o to teď pokusili novináři Kroupa s Kubíkem znovu a jiným způsobem. Není to ostatně poprvé, co Kroupa v citlivé době před volbami nefér útočí na ČSSD," řekl Jiří Paroubek v rozhovoru pro CNN Prima News. Pokud by se stal předsedou ČSSD Tomáš Petříček, kauza "Hamáček" by se podle něj nikdy neobjevila.

Jak se bývalý expremiér dívá na kritizovanou účast sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše? „Díky tomu, že je sociální demokracii ve vládě, prosadila řadu pozitivních věcí a mírnila kroky populistického hnutí ANO. Navíc s výsledkem, jaký v posledních parlamentních volbách měla, a se ziskem patnácti poslanců, získala pět velmi zajímavých resortů, které vedou její ministři. Otázkou samozřejmě je, kolik z toho vytěžila. I tak si ale myslím, že její politické špičky jsou vidět a slyšet. Pokud by skončila v opozici, nebyla by vidět vůbec," míní Paroubek.

Právě kvůli spojení s ANO se ale část sociálních demokratů obává, že strana neuspěje v podzimních parlamentních volbách. Paroubek je přesvědčen, že šance dostat se do Sněmovny stále je. Podle něj voliči zareagují na končící pandemii. V průběhu léta se otevře společnost a voliči to uvidí jinak než před pár měsíci.

Paroubek nevyloučil ani návrat do vrcholné politiky. „Uvidíme. Záleží na nabídce. Nic není vyloučeno," nechává si pootevřená vrátka politický matador.

Na kandidátce ČSSD pro říjnové sněmovní volby kandidují známé tváře, jako například exministr průmyslu a obchodu Milan Urban, expremiér Vladimír Špidla či exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle bývalého premiéra je to cesta správným směrem. Jsou to osobnosti, které si v minulosti si něco odpracovali, jsou za nimi výsledky a měli důvěru veřejnosti. „Myslím, že jsou schopni důvěru veřejnosti získat znovu. Ale samozřejmě to, že strana za poslední léta nevygenerovala víc zajímavých osobností, je velká škoda. I když se Jan Hamáček s Janou Maláčovou hodně snaží, zatím to nestačí. Zajímavých figur je potřeba více, stejně jako v mé éře. Díky tomu jsme vítězili ve volbách," uzavírá Paroubek. Fiala by byl lepší premiér než Bartoš, ale mám obavy, že lidé nepůjdou k volbám, říká expremiér.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...