Češi mají peníze navíc, ale nechovají se podle předpokladů vlády

Domácí 06. května 2021 | 11:27 — Ilona Cílková
Češi zatím neutrácí tolik, jak se čekalo. A to přesto, že jim v pěněženkách zůstává více peněz díky zrušení superhrubé mzdy. Ovšem peníze, které mají navíc, zatím v míře vyšší než očekáváné dávají do úspor, místo aby je utráceli.
Další 3 fotografie v galerii
Češi neutrácí tolik, jak se čekalo, přestože mají více peněz díky zrušení superhrubé mzdy / Depositphotos

Lidé v ČR sice v březnu meziročně navýšili své útraty v obchodech, jenže ne tolik, jak se čekalo. Zatím se tedy v jejich útratách neodráží to, že mají díky zrušení superhrubé mzdy více peněz. Zrušení superhrubé mzdy totiž způsobuje, že zaměstnancům zůstává po zdanění citelně více peněz než ještě loni. Peníze Češi zatím ukládají do úspor, místo aby je utráceli.

Tržby maloobchodu proto letos v březnu v porovnání s březnem loňským narostly pouze o 6,6 procenta, vyloučíme-li motoristický segment. Obecně se ovšem čekal růst až takřka o deset procent. Letošní březen poznamenaly protipandemická opatření, takže tržby maloobchodníků srazil například zákaz volného pohybu mezi okresy.

Protipandemická opatření částečně poznamenala už březen loňský, kdy Česko začalo s koronavirovou nákazou výrazně bojovat. Zatímco loni v březnu se kvůli šířící se pandemii země ocitla v šoku, letos už bylo patrné, to že se obyvatelstvo i maloobchodní prodejci na pandemické podmínky do určité míry adaptovali. „Dále proto výrazně narůstaly například tržby e-shopů. Jejich statistická položka eviduje za březen více než třetinový nárůst. Pandemie zkrátka mnohé Čechy naučila nakupovat právě online," míní ekonom Lukáš Kovanda.

V dalších měsících roku lze s postupující vakcinací očekávat zlepšení kondice maloobchodu. Částečně by se nakonec mělo projevit ukončení odkládání spotřeby, které charakterizuje nynější dobu pandemických uzavírek řady kamenných prodejen a provozoven, a také zmíněné zrušení superhrubé mzdy. Maloobchodní tržby tak letos narostou meziročně o jedno procento, v příštím roce by pak měly přidat více než pět procent, predikuje Kovanda. Zneklidňující čísla. První čtyři měsíce letošního roku ukazují na velký problém.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu