Žádné peníze vracet nebudeme. Česká republika se musí bránit, říká Babiš

Domácí 25. dubna 2021 | 09:17 — Ilona Cílková
Podle Andreje Babiše jsou závěry auditu Evropské komise účelové. Chápe celou kauzu primárně jako akci Pirátů a bývalého náměstka na ministerstvu financí Lukáše Wagenknechta.
Další 2 fotografie v galerii
Premiér Andrej Babiš tvrdí, že audit EK je zmanipulovaný / Depositphotos

Závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert, uvádí, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Podle Andreje Babiše jsou závěry auditu Evropské komise účelové. 

Premiér po zveřejnění dokumentu novinářům také sdělil, že podle něj jde o účelový a zmanipulovaný audit, uměle vyvolaný „profesionálními udavači“ z řad Pirátů. Předseda vlády doplnil, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy," uvedl Babiš. 

„Piráti lžou, je to jejich akce a jejich spřízněných úředníků v Bruselu," řekl premiér. Podle něho nejde o závěr Evropské komise, nýbrž jejích auditorů. „Oni jen zopakovali nesmyslný a účelový výrok. Česko se musí bránit, není možné, aby druhořadý úředník vykládal naše právo. Nejsme tady kolonie Bruselu," uvedl Babiš pro CNN Prima News.

„Není to tak, že by EU mohla částku ponížit. Jsou to auditoři, kteří na základě toho psychopata zmanipulovali audit, aby mě poškodili," řekl Babiš v reakci na dotaz, zda Evropská komise sumu odpovídající neoprávněně vyplaceným dotacím strhne při budoucích platbách. Oním psychopatem myslel někdejšího náměstka na ministerstvu financí Lukáše Wagenknechta, který na úřadu sloužil právě v době, kdy měl Babiš tento ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) na starosti.

Podle Babiše se žádné peníze do evropských rozpočtů vracet nebudou. „Je to jen akce, která pokračuje poté, co opozice nebyla v Čechách úspěšná. Střet zájmů nemám, na základě lex Babiš jsem firmu vložil do svěřenských fondů, je to celé nesmysl," uvedl předseda vlády.

Podle premiéra je nyní záležitost problémem Evropské komise, která by do případu měla vstoupit a prověřit, jak auditoři celý audit dělali. „Nejprve řekli, že je ta inovace špatná, pak že je to střet zájmů. Je to politická kauza a zasahování do volné soutěže politických stran v rámci evropského prostoru. Občané mají rozhodnout o tom, koho chtějí v politice, ne úředníci v Bruselu," dodal premiér. Babiš selhal. Ideální řešení pro naši zemi jsou předčasné volby, říká Pekarová Adamová.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu