Prymula navrhuje novinku v očkování

Domácí 24. dubna 2021 | 11:49 — Ilona Cílková
Nedostatek vakcín má na svědomí i nový fenomén. Evropské cestovní kanceláře připravují zájezdy za očkováním. Zájem o ně mají obyvatelé mnohých evropských zemí, kde se nedostává vakcín a očkování má pomalé tempo.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé, kteří nechtějí čekat ve frontě, by měli možnost dostat se k vakcíně komerčně, říká Prymula / Depositphotos

Vakcínovou turistiku rozjíždějí Rusko, Spojené arabské emiráty či Izrael. Až desítky lidí z Česka už se nechaly proti nemoci covid-19 naočkovat v Srbsku, které patří mezi nejrychleji očkující země v Evropě.

V této souvislosti přišel bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula s návrhem, aby se lidé mohli nechat očkovat proti koronaviru na tržním principu. „Dovedu si představit, že by se lidé, kteří nechtějí čekat ve frontě, měli možnost dostat k vakcíně komerčně," řekl epidemiolog a současný poradce prezidenta republiky Miloše Zemana pro CNN Prima NEWS.

Prymula zdůraznil, že koupit si vakcínu a předběhnout tak ve frontě by nebylo na úkor dostupnosti očkování pro skupiny obyvatelstva, které jsou aktuálně na řadě podle priorit stanovených vládní očkovací strategií. Šlo by totiž o vakcíny, které by se daly koupit v zahraničí nad rámec standardních dodávek. „Nešlo by to na vrub toho, že by se fronty nějak měnily," uvedl Prymula.

Někdejší ministr zdravotnictví tuto možnost zmínil v souvislosti s takzvanou očkovací turistikou. Některé cestovní kanceláře totiž nabízejí zahraniční zájezdy, jejichž součástí je možnost nechat se proti koronaviru očkovat. „Myslím, že bychom mohli ještě chvíli počkat, protože dodávky vakcín do České republiky se nyní změní," řekl Prymula. Podle něj je cestování do Srbska nebo Ruska za účelem vakcinace poměrně komplikované.

Zájem o očkování roste s blížící se letní sezónou. Například Řecko chce otevřít své hranice pro turisty z evropských zemí, kteří předloží osvědčení o očkování proti covidu-19. Očkovaní návštěvníci nebudou muset mít negativní test na koronavirus a vyhnou se jinak povinné sedmidenní karanténě. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zveřejnil šokující zprávu o stavu továrny na výrobu vakcín.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu