Podivná Hamáčkova cesta do Moskvy. Vláda o ní nic neví

Domácí 15. dubna 2021 | 10:06 — Ilona Cílková
Ministr vnitra Jan Hamáček navštíví na začátku příštího týdne Moskvu, kde bude jednat o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V do Česka. Chtěl by dojednat případné dodávky vakcíny po jejím schválení Evropskou lékovou agenturou EMA.
Další 3 fotografie v galerii
Tíma vakcíny Sputnik V je v Česku výbušné téma / Depositphotos

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka se o podobné aktivitě na vládě nejednalo a on sám se o cestě svého kolegy dozvěděl až z médií. Janu Hamáčkovi k tomu podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy vláda žádný mandát nedala. Havlíček to uvedl pro CNN Prima NEWS. „Vláda o tom nejednala. Žádný mandát tím pádem nikomu neposkytla," řekl Havlíček.

Hamáček tento týden překvapil oznámením, že začátkem příštího týdne odletí do Moskvy, kde by měl s ruskými představiteli jednat o dodávce vakcíny Sputnik V do Česka. Vakcína ovšem stále nemá souhlas k užití od Evropské agentury pro léčivé přípravky a navíc se objevily informace, že ve světě jsou zcela odlišné šarže této očkovací látky.

Rusko Česku nedávno nabídlo, že mu může ještě během dubna zaslat na 300 tisíc dávek Sputniku. Podle Havlíčka je postoj české vlády k ruské vakcíně spíše otázkou pro ministerstvo zdravotnictví. Dotázání se Rusů na možnost dodávky Sputniku do Česka ale nepovažuje za nic špatného. „Jen reflektujeme situaci a myslím, že to není nic neobvyklého," řekl vicepremiér s tím, že o Sputniku s Ruskem jedná například i sousední Rakousko.

Podle informací Respektu a Aktuálně.cz bude Jan Hamáček v Moskvě jednat s ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem. „Mám potvrzenou schůzku s Denisem Manturovem. Bude mě doprovázet Andrej Danko," uvedl Hamáček. Danko je bývalý předseda Slovenské národní strany a Národní rady Slovenské republiky a Hamáček jeho účast na jednání vysvětluje tím, že využívá veškeré kontakty, které po světě má, abych pro naše občany zajistil potřebné vakcíny. „V případě Ruské federace jsem požádal o pomoc i svého bývalého kolegu a bývalého předsedu Národní rady Andreje Danka," řekl Hamáček. Proč je přítomnost Danka na společném jednání v Moskvě nezbytná, není v tuto chvíli jasné. 

Slovensko již před časem Sputnik V od Ruska nakoupilo, ale jak se později ukázalo, byla dodána neznámá šarže vakcíny, ke které chyběla velká část dokumentace. Kvůli sporu o ruské vakcíny padl slovenský premiér Igor Matovič, který je do země přivezl přes odpor koaličních partnerů.

Stejně jako na Slovensku je i v Česku nákup ruské vakcíny výbušné téma. Premiér Andrej Babiš nedávno odvolal ministr zdravotnictví Jana Blatného, který nechtěl v Česku ruskou vakcínu povolit před schválením EMA. Blatného nástupce Petr Arenberger je vůči Sputniku V vstřícnější a jednal o něm hned první den při uvedení do funkce. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...