Čísla jsou horší, než jsme čekali. Evropa je na prahu další vlny

Domácí 18. března 2021 | 09:19 — Ilona Cílková
Ve středu přibylo v Česku dalších 11 928 potvrzených případů nemoci covid-19. To je o 2 600 méně než ve stejný den předchozího týdne. Denní přírůstky v posledních dnech sice mírně klesají, nemocnice ale čelí rekordnímu počtu pacientů s covidem včetně těch s těžkým průběhem.
Další 3 fotografie v galerii
Pozastavení očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca může vést k nárůstu počtu nakažených i obětí v Evropě / Depositphotos

Podle hlavního epidemiologa Institutu klinické a experimentální medicíny Petra Smejkala čísla neklesají tak rychle, jak si odborníci představovali. „Je to pokles, je to o 10 procent menší číslo než minulý týden. Nicméně já bych si ten pokles představoval rychlejší. Vydržme. Uvidíme, jaký bude trend tento týden. Nemohu to zatím nějak analyzovat. Možná se na tom podepisuje testování ve firmách, tedy že je záchytů víc, což by jednoznačně bylo dobře. Ale počkejme si. Pokles pokračuje, ale je trošku pozvolnější, než jsme si mysleli," uvedl Smejkal v rozhovoru pro Radiožurnál. 

Člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal stojí v čele nezávislé rady MeSES, která tento týdne vydala první doporučení. Jedná se o tři dlouhodobější doporučení.

První se týká vakcín. Vláda by se měla zamyslet nad prodloužením intervalu mezi dvěma dávkami vakcín. Už po první dávce se výrazně snižuje zátěž jednotek intenzivní péče. Ukázalo se to všude ve světě a nebyli bychom první.

Druhá rada je maximální důraz na vyšetřování mutací. Každá laboratoř, která dělá PCR, by měla zároveň udělat základní rozlišení britské, jihoafrické a brazilské mutace. Je to důležité, aby se k nám nedostala mutace, o které nevíme. V tom případě bychom se vrátili zase na úplný začátek, jako se to stalo v lednu s britskou mutací.

Třetí doporučení se týká dalšího uvolnění. Po 21. březnu by se nemělo radikálně nic měnit. Podle expertů musíme vydržet do doby po Velikonocích. 

Situace se ale nelepší ani jinde v Evropě a experti varují, že se ocitáme na prahu další vlny. Podle odborníků situaci zhoršuje šíření nových variant covidu-19. Ke zlepšení rozhodně nevede ani pozastavení očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca, ke kterému přistoupilo například Německo, Španělsko, Francie nebo Itálie. 

Epidemická situace není dobrá například v sousedním Německu, uvedl pro britský deník přední německý epidemiolog z berlínské kliniky Charité Christian Drosten. Jako faktory vedoucí ke zhoršení situace uvádí exponenciální nárůst počtu případů nákazy takzvanou britskou mutací, jež aktuálně tvoří přibližně tři čtvrtiny nových případů v zemi, a rozhodnutí pozastavit očkování vakcínou AstraZeneca. Okolo Velikonoc mohou německá čísla dosáhnout úrovně těch z doby Vánoc. Právě okolo vánočních svátků Německo zaznamenalo nejvyšší počty nakažených, kdy za den přibylo i více než třicet tisíc nových případů. „Situace se stále ještě může drasticky zhoršit," řekl britskému deníku Drosten.

Další nárůst počtu nových případů i obětí eviduje Itálie. K lockdownu se vrátilo i Polsko, a to jen měsíc po rozvolnění.

Pozastavení očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca může podle expertů vést k nárůstu počtu nakažených i obětí v Evropě. O dalším postoji k vakcíně se rozhodne dnes na mimořádné schůzi bezpečnostní komise Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Podle šéfky EMA Emer Cookeovou přínos očkování touto vakcínou stále převažuje nad možnými riziky. EMA v tuto chvíli studuje jednotlivé případy závažných nežádoucích účinků a výsledky sdělí během čtvrtka. Stejně jako u AstraZeneky EMA průběžně zkoumá případy nahlášených vedlejších účinků i u dalších již schválených vakcín. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu