Vláda Čechům snížila daně a ti se zachovali jinak, než předpokládala

Domácí 15. března 2021 | 10:23 — Ilona Cílková
Vláda Čechům snížila daně, ti ale místo utrácení hromadí peníze na svých účtech. Lednový lockdown totiž odradil Čechy od nákupů ještě více, než se čekalo. Tržby v maloobchodě poklesly meziročně o devět procent, což je historicky druhý nejvýraznější pokles.
Další 2 fotografie v galerii
Češi omezili své výdaje výrazněji, než se čekalo / Depositphotos

Češi omezili své výdaje výrazněji, než se čekalo. Analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů propad čítající 5,8 procenta. Své výdaje omezili nejvíce za oděvy a obuv, za které utratili o 74,1 procenta méně než loni. Klesaly ale výdaje také za domácí potřeby, kosmetiku, počítače, mobily i elektroniku či za lékárenské zboží.

Čechy k vyšším výdajům nemotivovalo ani zrušení superhrubé mzdy. Je však pravda, že její zrušení pocítili poprvé až v únorovém výplatním termínu. Ovšem v lednu se vidina nižších daní, a tedy vyhlídka více peněz na spotřebu, ve spotřebním chování Čechů neprojevila. Peníze, které Češi ušetří v odložených nákupech, mohou ovšem způsobit nákupní mánii, jakmile dojde k odeznění pandemie a otevření obchodů.

„Češi už rok, od propuknutí pandemie a uzavření ekonomiky, hromadí na svých účtech velké peníze. A nyní zjevně ještě větší, kvůli slabým maloobchodním tržbám navzdory zrušení superhrubé mzdy," připomíná ekonom Lukáš Kovanda. Střední třída v ČR má podle odhadu České národní banky nyní v úsporách o zhruba o 120 miliard korun více, než by měla za situace bez covidové pandemie.

Česká národní banka předpokládá, že po odeznění pandemické situace začnou Češi výrazně utrácet. Za celý letošní rok by tak měly maloobchodní tržby reálně růst o dvě procenta. Bude ovšem záležet na tempu vakcinace. Zároveň Čechy může od spotřební výdajů odradit vyhlídka vyšších cen některých nezbytných výdajů.

V poslední době citelně zdražují pohonné hmoty nebo také velkoobchodní elektřina, jejíž cena je na Pražské energetické burze nejvýše od roku 2018, zejména kvůli zdražujícím emisním povolenkám EU. Dražší velkoobchodní elektřina se může postupně promítnou do vyšší ceny elektřiny pro konečné spotřebitele z řad domácností. Předpověď expertů. Po pandemii Čechy zachvátí nevídaná mánie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu