Šmejdi mají novou fintu. Pozor na zdánlivou maličkost

Domácí 25. ledna 2021 | 10:40 — Ilona Cílková
Část dodavatelů elektřiny a plynu v lednu zlevnila a žádný z klíčových dodavatelů nezdražil. Snížily se rovněž státem regulované ceny obou energií. Trendu zlevňování se snaží zneužít takzvaní energetičtí šmejdi, pro něž tento trend vytváří živnou půdu. Snaží se obelhat zejména seniory.
Další 3 fotografie v galerii
Trendu zlevňování se snaží zneužít energetičtí šmejdi / Depositphotos

Důvodem zlevnění elektřiny i plynu, s nímž přišli už loni na podzim velcí dodavatelé, je loňský pokles cen na velkoobchodních burzách. Ten nastal v důsledku koronavirové krize. V rostoucí míře ovšem současné krize a očekávání nižších cen využívají různí šibalové z řad dodavatelů energií. Po telefonu zákazníkům, často starším lidem a seniorům, představují levnější nabídky s odkazem na právě pokles cen energií kvůli pandemii. I odpověď „ano“ na nevinnou otázku přitom může vést k nechtěnému uzavření nevýhodné smlouvy.

„Operátoři na druhé straně jsou proškolení a otázky formulují tak, že telefonátem zaskočený člověk nevědomky uzavře novou smlouvu. Pokud se něco takového stane a člověk si po zavěšení uvědomí, že něco není v pořádku, může se bránit," zdůrazňuje hlavní  ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zákon výslovně nepožaduje, aby byla smlouva o dodávkách energií v písemné podobě. Proto ji lze sjednat i ústně, třeba zrovna prostřednictvím telefonu. Jde o takzvanou distanční smlouvu. Toho neváhají využívat někteří dodavatelé energií nebo jiní obchodníci.

Nemusí jít přitom jen o neznámé dodavatele. V některých případech volají i zavedené a známé energetické společnosti. Celý průběh může být zpočátku velmi nenápadný. Operátoři se představí, vysvětlí výhodnou nabídku a prezentují slevu. Pokud osloveného nabídka zaujme a vyžádá si její zaslání písemně, může se stát, že za několik dnů u něj zazvoní kurýr se smlouvou a nebude chtít odjet, dokud se smlouva nepodepíše. V takové situace je snadné podlehnout nervozitě a nátlaku.

Odstoupení či výpověď smlouvy o dodávkách energií nesmějí být podle energetického zákona spojené s žádnou sankcí. Proto si šibalští zástupci dodavatelů vymysleli fintu. V některých případech se neuzavírá přímo smlouvu o dodávkách energií, nýbrž oslovený souhlasí s přihláškou do aukce pořádané někým jiným, než je dodavatel energií. Když si vše rozmyslí, je mu opět naúčtována vysoká smluvní pokuta.

Šmejdi ale své oběti mohou navštívit také osobně, a doslova jej "ukecávat" k podpisu nové smlouvy. I na to jsou odborně proškoleni. Co to ale znamená pro spotřebitele, když ho prodejci přemluví k podpisu smlouvy? „Člověk, který podepíše smlouvu o zprostředkování nového dodavatele energií, se tak většinou na několik let vzdává práva na rozhodování o svém dodavateli. Často je součástí takové smlouvy i udělení plné moci, která umožňuje zprostředkovateli měnit dodavatele energií, jak se mu zachce. Pokud by chtěl spotřebitel od smlouvy odstoupit po vypršení čtrnáctidenní lhůty nebo by nesouhlasil s novým dodavatelem, hrozí mu několikatisícové pokuty," upozorňuje Kovanda. Čeští řidiči se musí připravit na citelné zdražení. Cena benzínu roste čtyřikrát výrazněji než u nafty.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...