Covid je nevyzpytatelná nemoc, která naše tělo poškozuje více, než si v tuto chvíli myslíme

Domácí 13. ledna 2021 | 09:27 — Ilona Cílková
Stále častěji se objevují případy, kdy mají pacienti, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19, i po dlouhé době od ukončení léčby zdravotní problémy. Znepokojivá zpráva je, že se závažná reakce imunitního systému objevuje i u dětí. Lékaři zatím netuší, proč tomu tak je.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus napadá nejvíce plicní buňky / Depositphotos

Z nové čínské studie, kterou otiskl týdeník The Lancet, vyplývá, že 76 procent pacientů s covidem hospitalizovaných ve Wu-chanu má i šest měsíců po nakažení symptomy nemoci. Mezi dlouhotrvající příznaky patří dle výzkumu nepřetržitá únava a problémy se spánkem. První velká studie, která se zabývala zdravotními dopady covidu, také uvádí, že 23 procent hospitalizovaných trpí ve zvýšené míře depresemi a úzkostí.

Veškeré lékařské výzkumy naráží na fakt, že koronavirus se chová v těle jednotlivých pacientů různě a průběh nemoci se často v závislosti na kondici, pohlaví a věku nakaženého výrazně liší. „Většina lidí se z covidu rychle zotaví a vrátí se do normálního života. Jenže někteří pacienti mají symptomy, které přetrvávají i dlouhé týdny a měsíce. A to se týká i lidí, kteří nebyli hospitalizováni," uvádí Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Znepokojivá zpráva je, že se závažná reakce imunitního systému objevuje i u dětí. Motolská nemocnice již přijala několik takových pacientů a s novou vlnou hrozí riziko, že těchto dětí bude přibývat. U desítek z nich se do měsíce po prodělání covidu-19 dostavila závažná reakce imunitního systému. Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi PIMS-TS může vést až k poškození orgánů. Lékaři zatím netuší, podle čeho si onemocnění děti vybírá.

Podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly byl syndrom popsán poměrně rychle po objevení vlastního onemocnění covid, to znamená už někdy na jaře předcházejícího roku. „Ten syndrom v podstatě znamená zánětlivé onemocnění, které komplexně postihuje řadu orgánů. Co je pozitivní, že ve většině případů je léčitelný poměrně rychle, ale pravdou je, že v některých případech zanechává dlouhodobé komplikace. Kdybychom ho měli připodobnit k něčemu, co už tady je, tak to je něco jako Kawasakiho syndrom, což je autoimunitní onemocnění. Určité paralely samozřejmě vidíme. Naštěstí se nevyskytuje tak často, byť je teď v populaci spousta případů. Četnost je nepoměrně vyšší, protože na počátku jsme viděli, že na nějakých 16 milionů případů po celém světě bylo asi tisíc případů tohoto onemocnění, uvedl Prymula pro CNN Prima News. 

„Nemoc covid-19 u dětí přitom většinou proběhla mírně nebo bez příznaků. Příčinou následných potíží je neobvyklá a opožděná reakce imunitního systému. Projeví se horečkou trvající nejméně tři dny, k tomu jsou často bolesti břicha, prosáknutí očních víček, někdy prchavé vyrážky na těle, dlaních a chodidlech. Postižení mohou mít také zduřelé mízní uzliny," upozorňuje přednosta pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jan Lebl. Nastalo to, čeho se lékaři nejvíce báli. Ministr Blatný má ovšem jiný názor.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu