Svět se ještě nestačil vzpamatovat a další pandemie číhá za rohem, varují vědci

Domácí 09. ledna 2021 | 18:31 — Ilona Cílková
Svět se ještě nevzpamatoval z pandemie koronaviru a vědci už varují před další globální katastrofou. Podle některých expertů čelí lidstvo neznámému počtu nových a potenciálně smrtelných virů, které pocházejí z deštných pralesů.
Další 4 fotografie v galerii
Nebezpečí pandemií rychle narůstá / Depositphotos

Podle dokumentu OSN je nutné se vedle boje s onemocněním covid 19 zamýšlet, jak v budoucnu pandemiím předcházet. Klíčem se jeví být šetrnější k životnímu prostředí a divoké zvěři. Podle dokumentu, který publikovala organizace při OSN IPBES, je nutné omezit lidské kontakty s volně žijícími zvířaty, tak aby se minimalizovalo nebezpečí přenosů dosud neznámých virů z volně žijících zvířat na lidi. 

Lidstvo se podle vědců nachází v období, kdy se budou stále častěji objevovat nové patogeny, které jsou potenciálně smrtící a které pocházejí mimo jiné i z afrických, ale i jiných deštných pralesů. Právě to prý představuje pro lidstvo obrovskou hrozbu. Podle profesora Jean-Jacques Muyembe-Tamfum lidstvo může zasáhnout další tzv. nemoc X, před kterou WHO varovala už v roce 2018. Jean-Jacques Muyembe-Tamfum z Demokratické republiky Kongo stál v roce 1976 u objevu viru Ebola, jednoho z nejnebezpečnější patogenů, se kterým se lidstvo doposud setkalo. Od té doby stojí v první linii při objevech nových virů.

„Všichni se musíme bát. Ebola byla neznámá. Covid byl neznámý. Musíme se bát nových nemocí," říká další konžský lékař Dadin Bonkole. Právě v Kongu se ebola objevila poprvé. Na přelomu let 2013 a 2014 zde proběhla dosud největší epidemie, která vyděsila celý svět. Úmrtnost eboly se totiž pohybuje od 40 do 90 %. V případě jejího rozšíření na jiné kontinenty by byly následky katastrofální. A právě toho se epidemiologové obávají. Podle nich je více než pravděpodobné, že dříve či později se z živočišné říše na člověka přenese nový, dosud neznámý patogen, který by se mohl ve světě rozšířit stejně rychle jako covid-19, ale bude znamenat výrazně vyšší smrtnost. Muyembe-Tamfum varuje především před nemocemi, které se na lidi přenášejí z volně žijících zvířat. 

Podle dokumentu, který publikovala organizace při OSN IPBES nebezpečí pandemií rychle narůstá. Každý rok se objeví až pět nových onemocnění. Více než 70 procent nových onemocnění má původ ve zvířatech. Kromě eboly jde o onemocnění zika a téměř všechny patogeny s pandemickým potenciálem, jako je HIV a nový koronavirus, který způsobuje současnou pandemii. Savci a ptáci mohou být nositeli více než milionu dosud neznámých virů.

Před další pandemií varuje i profesor z arizonské univerzity Kenneth Iserson. Vývoj vakcín podle něj není řešením. Důležitá je prevence, nikoliv hašení následků. Nejlepším preventivním opatřením je podle něj aktivní mezinárodní dohled nad oblastmi, jako je Čína, povodí Amazonky nebo střední Afrika, které jsou potenciálními ohnisky nových nemocí, uvedl profesor v deníku The Straits Times. Raději bych se mýlil. Situace je podstatně horší, než to vypadá, říká český vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...