Lyžaři v Krkonoších budou jezdit ekologicky

Domácí 02. ledna 2021 | 11:55 — redakce
Některá lyžařská střediska v Evropě už zavedla restrikce pro vjezd vozidel vybavených spalovacím motorem. Ve francouzských Alpách jsou definovány zóny striktně zakazující veškeré konvenční vozy a tolerují pouze elektromobily.
Další 4 fotografie v galerii
Vedení hotelu rozhodlo o koupi elektrického velkoprostorového vozu Peugeot e-Traveller / Peugeot

Za porušení zákazu nám naúčtují pokutu až 135 EUR. Podobně jsou na tom i ve Švýcarsku, Itálii a Rakousku, kde se síť tzv. Zero-emissions zón v horských oblastech značně rozrůstá. Na českých horách se zatím s vaším dieselovým autem dostanete až ke sjezdovce, nicméně dá se očekávat, že změny a požadavky na ekologickou dopravu dorazí i tam. Někteří už jsou připraveni. Například hotel Adam ve Špindlerově Mlýně před několika dny pořídil elektrický vůz pro přepravu lyžařů z hotelu na sjezdovky.

Vedení hotelu rozhodlo o koupi elektrického velkoprostorového vozu Peugeot e-Traveller. Jedná se o novinku na trhu. Elektrická verze populárního modelu Traveller byla totiž na český trh uvedena teprve letos v říjnu. Vůz vybavený 100% elektrickým motorem o výkonu 100 kW ujede čistě na elektřinu až 330 kilometrů. Byl koncipován na pohodlnou přepravu až devíti osob a jejich zavazadel, pro kyvadlovou dopravu je tedy ideální.

Častou obavou zákazníků zvažujících koupi elektromobilu bývá deklarovaný dojezd na elektřinu, který v případě, že si auto pěkně vytopíte, radikálně klesá. Nicméně i tento problém se dá snadno řešit. Máte-li doma možnost vůz dobíjet, např. pomocí Wall boxu, připojíte vůz ke zdroji a předem si nastavíte topení. Interiér vozu tedy bude vytopený pomocí energie ze sítě a nebude ji zbytečně čerpat z baterie vozu. Je zřejmé, že na dlouhou cestu předtopený vůz teplo neudrží a budete energii baterie na tepelný komfort potřebovat. Nicméně v případě rozvozu lyžařů hraje do karet fakt, že jedná o poměrně krátké vzdálenosti a cestující jsou oblečení na lyžování, nebude tedy třeba auto vyhřívat na vysokou teplotu.

Peugeot e-Traveller, který je v Krkonoších první vlaštovkou, tak může přispět k rozvoji ekologické dopravy v horských oblastech, jak naznačuje jednatelka hotelu Adam, Marcela Janouch Gajdáčková: „Na ochranu přírody se přijímají usnesení. Vládní, nadnárodní, evropská, celosvětová. Ale! Je potřeba je také naplňovat. Každý sebemenší krůček k ochraně přírody chrání také nás – lidi. Náš hotel se rozhodl takový jeden krůček udělat. Pořídili jsme sem plně elektrickou dodávku pro sedm lidí Peugeot e-Traveller určenou především pro odvoz lyžařů na sjezdovky.

Třeba nás budou následovat další a Špindlerův Mlýn postupně zbavíme exhalací ze spalovacích motorů. A sníh bude zase bílý,“ říká Marcela Janouch Gajdáčková, a pokračuje: „V této souvislosti je potřeba poděkovat vedení města, které v této nelehké době vychází vstříc i nám, kteří zde podnikáme. Vnímáme to společně jako vklad do doby, kdy se budou moci vrátit do hor návštěvníci, aby se znovu cestovnímu ruchu mohlo dařit.“

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu