Větší hrozba, než se předpokládalo. Nová mutace viru se šíří obrovskou rychlostí. Státy se uzavírají

Domácí 28. prosince 2020 | 08:54 — Ilona Cílková
Mutace koronaviru z Británie se šíří po světě rychleji, než se předpokládalo. Kromě evropských zemí se nakažlivější mutace objevila v Jižní Koreji, Jordánsku, Norsku či na Madeiře. Podle britských vědců se nejnovější linie koronaviru označovaná jako B.1.1.7. stane na planetě dominantní.
Další 3 fotografie v galerii
Nová mutace koronaviru se stane zřejmě dominantní / Depositphotos

Kvůli obrovské rychlosti šíření vyzývají britští vědci z vládní poradní skupiny pro krizové situace SAGE dokonce k celonárodnímu lockdownu.

První případy nové a zřejmě nakažlivější mutace koronaviru oznámila Jižní Korea. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Dříve oznámilo osm případů výskytu britské varianty covidu-19 Japonsko, které proto od pondělí zakazuje vstup do země cizincům. V neděli se objevil tento typ koronaviru také v Norsku, na portugalském ostrově Madeira a v Jordánsku. Ve všech třech zemích se jedná o cestovatele z Velké Británie.

Japonsko kvůli nové mutaci od dnešního dne až do konce ledna nebude vpouštět na své území cizince z většiny států světa. Japonští občané vracející se do země budou muset absolvovat test na koronavirus před odletem a při příletu.

Podobná opatření zavádějí i další země, kde se nová varianta koronaviru objevila. Norsko již před několika dny prodloužilo až do 29. prosince zákaz přímých letů do Británie. Dva nakažení lidé však přijeli do země ještě před začátkem omezení cest a úřady se nyní snaží najít všechny, kteří s nimi od té doby přišli do kontaktu.

Ačkoliv mutovaní u virů není ničím neobvyklým, právě ona rychlost, se kterou linie B.1.1.7 šíří po světě, vede vědce k předpokladu, že se virus v této linii adaptoval na mezilidský přenos, a tudíž se šíří rychleji. S odvoláním na vládní vědeckou skupinu britský premiér Boris Johnson uvedl, že linie se může šířit až o 70 procent rychleji. Školské odbory v Británii vyzývají, aby se kvůli zmutovanému koronaviru neotevíraly školy, protože přibývá důkazů, že se tato mutace šíří mezi dětmi. „Jestliže je nová mutace za růstem případů v této věkové skupiny, pak to vyvolává velké obavy," uvedl profesor medicíny z Východoanglické univerzity Paul Hunter.

Odhalení nové mutace viru SARS-CoV-2 oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock pár dnů před Vánocemi. Podle předběžných zjištění vědců by mohla být výrazně nakažlivější než „běžný“ koronavirus, což by však nemělo znamenat, že častěji povede k vážnému průběhu covidu-19. 

Řada vědců však varuje před unáhlenými kroky. „Chtěl bych mít velmi jasný důkaz místo tvrzení ‚myslíme si, že je to víc nakažlivé‘," uvedl například Carl Heneghan, profesor z Oxfordské univerzity. Nová mutace ukazuje na jednu zákeřnou vlastnost viru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu