Zase ta voda. České domácnosti budou muset od příštího roku opět sáhnout hlouběji do kapsy

Domácí 29. listopadu 2020 | 09:31 — Ilona Cílková
Největší zdražení vody za posledních několik let čekalo české domácnosti hned v lednu letošního roku. A nebylo zdaleka poslední. Od roku 2021 to bude podobné. Za vodné a stočné si v následujícím roce opět připlatíme, a to v řádu stovek korun.
Další 2 fotografie v galerii
České domácnosti si v příštím roce připlatí za vodné a stočné v průměru o pět procent / Depositphotos

Zdražuje se paradoxně kvůli tomu, že je malá spotřeba vody. Vodárenské firmy tvrdí, že v uzavřených podnicích se nespotřebuje téměř žádná voda a náklady zůstávají stejné.

Koronavirus a s ním spojený nedostatek turistů výrazně snížil spotřebu vody i v hlavním městě. Fixní náklady spojené s vodným a stočným se tak musejí rozpočítat na menší objem kubíků a to cenu vyžene nahoru. „Pandemie se výrazně projevila ve spotřebě vody, protože z Prahy zmizeli ze dne na den turisté. My v letošním roce odhadujeme pokles ve fakturaci zhruba o 300 milionů korun. Nepočítáme s tím, že by se to mělo během příštího roku vrátit do normálu," avizuje Petr Mrkos, generální ředitel společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Firma na vzniklou ztrátu musí reagovat, a menší množství spotřebované vody se tak projeví na ceně vodného a stočného. I při menší spotřebě totiž zůstávají náklady spojené s výrobou a distribucí pitné vody, čištěním odpadních vod nebo nájemném za síť zhruba stejné.

Češi budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do svých peněženek napříč celou republikou. Plzeň počítá se zdražením vodného a stočného o necelých pět procent. Za kubík tak místní zaplatí necelých 90 korun bez daně. O pět procent zdraží například také Kroměřížsko nebo Trutnov. Tam od nového roku bude stát metr krychlový přes 83 korun. „Je to v podstatě zejména důsledek koronavirové krize, kdy dochází k poklesu spotřeby pitné vody, i k tomu, že se odvádí méně odpadní vody," vysvětluje mluvčí plzeňských vodáren Dana Veselá.

Od nového roku voda zdraží také v Pardubicích, kde za kubík zákazníci zaplatí 98 korun. Podle mluvčí Brněnských vodáren si připlatí i Brňané. V roce 2021 to bude 85 korun a 21 haléřů za jeden metr kubický.

V hlavním městě stojí kubík vody 94,09 koruny, včetně desetiprocentního DPH. Cenu za vodu v Praze přitom nezměnil ani květnový pokles daně o pět procent. Firma tehdy avizovala, že tyto finanční prostředky zamíří především na investice do vodohospodářského majetku. Hlavní město v současné době o ceně teprve jedná. Už teď je ale jasné, že se cena vody navýší minimálně o inflaci. Zpráva pro české řidiče. Nový daňový balíček se výrazně odrazí i na ceně nafty.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu