Zpráva pro české řidiče. Nový daňový balíček se výrazně odrazí i na ceně nafty

Domácí 25. listopadu 2020 | 16:38 — Ilona Cílková
Součástí daňového balíčku, který byl minulý týden schválen Sněmovnou, je i snížení spotřební daně z nafty. Pro české řidiče je to dobrá zpráva, neboť nafta citelně zlevní. Ale ne hned.
Další 2 fotografie v galerii
Nafta řidičům postupně citelně zlevní / Depositphotos

Snížení spotřební daně z nafty je krokem, který ekonomice pomůže. V této náročné době je třeba vítat stimuly, jejichž pozitivní důsledek převýší ten negativní. I po snížení daně se vejdeme do limitu EU, takže proč právě v této době nepodpořit hospodářský růst i takto, uvádí ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Byť se ministerstvo zaklíná, že opatření se nevztahuje jen ke koronavirové krizi, lze jej spíše chápat jako přechodné s tím, že při návratu ekonomické prosperity bude vláda zvažovat opětné navrácení úrovně zdanění nafty na nynější úroveň, a to zejména s ohledem na plnění závazků plynoucích z cíle dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, kdy tento závazek platí i pro ČR.

Jiná otázka je, do jaké míry koneční prodejci promítnou snížení daně do cen pro zákazníky. Zřejmě minimálně po nějakou dobu budou usilovat o vyšší úroveň svých marží, nicméně nakonec je zřejmě intenzivní konkurenční boj čerpacích stanic v ČR přiměje k tomu, aby snížení daně do konečné ceny promítli, míní Kovanda.

Výpadek příjmů rozpočtu je ovšem vážná věc věcí a vláda by měla deklarovat, jak tento výpadek hodlá nahradit. To je ale v současné době potíž. Například ani v debatě o zrušení superhrubé mzdy vláda nijak neoznámila, čím vzniklý výpadek veřejných rozpočtů pokryje, uzavírá Kovanda. Co znamená schválený daňový balíček pro Čechy očima odborníka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...