Hypotéky zlevňují. Kdy je nejlepší čas na uzavření smlouvy a nákup nemovitosti

Domácí 04. listopadu 2020 | 06:11 — Ilona Cílková
Když zlevňují velcí hráči, ti menší se musí přidat. A ideálně zlevnit ještě výrazněji, chtějí-li navýšit svůj tržní podíl. To je jeden ze zákonů trhu. Počátkem října zlevnila své hypotéky největší tuzemská banka, přidaly se další a vlna zlevňování hypoték se tím pádem rozjela.
Další 3 fotografie v galerii
Další vlna zlevňování hypoték je tu, odborníci radí ještě počkat / Depositphotos

Největší tuzemská banka dle velikosti bilanční sumy, ČSOB, začátkem října zlevnila své hypotéky, načež na ní navázaly další banky. V polovině měsíce zlevnil další velký hráč, Česká spořitelna. Sazby v říjnu snížily také Raiffeisenbank, Fio banka a Air Bank. Již osm bank na českém trhu nabízí na pětileté fixaci hypotéku se sazbou nižší dvou procent. Celkově jsou hypotéky nyní nejlevnější za poslední tři roky.

A jejich zlevňování ještě nekončí, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Druhá vlna koronavirového zlevňování hypoték je tu, i když zřejmě nebude tak mohutná jako ta jarní.

Pro banky jsou totiž letos hypotéky ústředním zdrojem zisku. Právě hypotéky umožňují bankám přečkat koronavirovou krizi lépe, než se čekalo. Dokonce ani plošný odklad splátek úvěrů, který trval půl roku a končil o tomto víkendu, nemá na banky tak nepříznivý dopad, jak se ještě v létě obecně mínilo. Podíl nevýkonných hypoték, mezi které patří například hypotéky nesplácené, klesl ke konci letošního září na úroveň 0,82 procenta.

To je nejnižší údaj od začátku roku 2002, od kdy Česká národní banka příslušnou časovou řadu zveřejňuje. Jinými slovy, Češi splácí své hypotéky historicky dosud nejvzorněji. I když zmíněný podíl kvůli říjnovému ukončení plošného odkladu splátek úvěrů o něco naroste, nárůst nebude takový, aby jakkoli zásadně ohrozil hospodaření bank. Ty se tak mohou dále soustředit na lítý konkurenční boj na hypotečním trhu, aniž by kvůli vytváření dodatečných rezerv musely tempo zlevňování hypoték brzdit více, než je nutné.

Kdo si může dovolit ještě posečkat, ten nechť vyčká třeba ještě do příštího roku a hypotéku si pořídí teprve tehdy. Velmi pravděpodobně se v roce 2021 dočká ještě o něco nižší úrokové sazby než teď, doporučuje Kovanda. Banky sice může nepříznivě zasáhnout druhá vlna pandemie, avšak její závažný průběh by ke snížení základní úrokové sazby přiměl i Českou národní banku. Navíc ČNB může k nouzovému uvolnění měnových podmínek využít některý ze svých nekonvenčních nástrojů, včetně intervence za slabší korunu, takže ani propad základní úrokové sazby ČNB na technickou nulu by nutně neznamenal konec zlevňování hypoték.

Při závažném průběhu druhé vlny pandemie navíc vzroste pravděpodobnost zlevnění alespoň některých nemovitostí, zejména těch v méně atraktivních lokalitách typu městských sídlišť. Zájemce o koupi nemovitosti ji tak může v roce 2021 nakupovat o něco levněji za o něco nižší úrok na příslušné hypotéce. A pokud ke snížení ceny, nemovitosti ani úroku nedojde, existuje značná šance, že alespoň nenastane navýšení. V nejhorším tedy dojde na stagnaci. V nejhorším se tedy bude nakupovat za letošní cenu a za letošní úrok. Koronavirus je pro hypotéky živou vodou. Zájem Čechů láme rekordy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu