Situace v Česku je vážná, zpřísněte opatření, vyzývá epidemiolog

Domácí 06. října 2020 | 06:14 — Ilona Cílková
Současná situace v Česku je vážná. Stoupá počet pozitivních a zvyšuje se počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích i počet nakažených zdravotníků. Je nutné zpřísnit opatření, říká hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.
Další 3 fotografie v galerii
Křivka nevypadá dobře, říká hlavní epidemiolog IKEM / Česká televize

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal v pořadu Interview na CNN Prima News uvedl, že aktuální koronavirová opatření v České republice jsou namístě, dokonce by se přimlouval za razantnější kroky. Zároveň uvedl, že nechápe, jak někdo může situaci v současné chvíli zlehčovat a žádat rozvolnění opatření.

„Současná situace v Česku je vážná. Křivka nevypadá dobře, potřebujeme, aby se začala zaoblovat. Stoupá počet pozitivních, zvyšuje se počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích i počet nakažených zdravotníků. Nouzový stav je v tomto případě namístě. „Aby nově jmenovaný ministr zdravotnictví najednou zakazoval lidem se shromažďovat, asi v demokracii nejde. Čili potřebuje nějaký právní rámec opatření,“ vysvětlil.

Veškerá opatření, která v tuto chvíli platí, jsou podle epidemiologa namístě. Vzhledem k tomu, že jsme léto prošvihli, tak by se dokonce přimlouval i za trochu razantnější opatření. Je rovněž nutné shromažďování srazit na úplné minimum a to bez toho, aby se ovlivnil chod ekonomiky.

Lékař zmínil i otázku testování. Debatu o tom, že testy stojí peníze a že bychom měli testovat jen příznakové, považuje za nešťastnou. V podzimních měsících jsme totiž příznakoví skoro všichni. Když ze školy pošlou zcela oprávněně dítě domů, protože vykazuje příznaky respirační infekce, tak musíme vědět, jestli je pozitivní, nebo negativní, abychom ho mohli do školy vrátit. Právě proto je podle lékaře tohle testování velmi důležité. Přikláněl by se k mnohem masivnějšímu testování. „Přes víkend máme nižší čísla testů a v posledních všedních dnech jsme se dostali na dvacet tisíc. Ale třicet až čtyřicet tisíc by bylo naprosto adekvátních," míní.

Smejkal se v pořadu Interview také vyjádřil k petici proti vládním nařízením, kterou podepsalo okolo 40 tisíc lidí, včetně lékařů. „Mezi podepsanými není nikdo z našeho oboru. Nechápu, že když se v tuto chvíli jedná o tak vážnou situaci, je tu další výzva k tomu, aby vláda ustoupila z opatření. Co jiného má v tuto chvíli asi dělat? To, že bychom nezavedli žádná opatření, by vedlo k poškození zdraví a úmrtí mnoha lidí," upozornil epidemiolog.

Pokud se na současná opatření polovina lidí vykašle, tak se nikam nedostaneme a přijdou horší opatření. Už nedoporučujeme, ale apelujeme na to, aby lidé dodržovali opatření, která v zákonech jsou. Pak bude dobře, vyzývá epidemiolog.

Lékař již dříve zpochybnil přístup Švédska k současné pandemii koronaviru. Ve Švédsku celková úmrtnost stoupla o deset procent, což je výrazné číslo, varuje. Život starých lidí je stejně cenný jako životy jiných věkových kategorií. „Je velmi těžké oddělit tyto věkové skupiny od těch ostatních, pokud virus probíhá populací a víme, že jsou mezi námi naprosto asymptomatičtí superšiřitelé," míní Smejkal.

Rizikové faktory jako hypertenze, cukrovka či kardiovaskulární choroby se podle něj navíc neomezují pouze na staré lidi. „Nekryjí se s věkem. Je spousta mladších pacientů, kteří ty rizikové faktory mají,“ říká. Smejkala zmiňuje i další problém: „Na jaře jsme byli příliš vystrašení, někdy až moc. Teď máme druhý extrém, kdy to spousta lidí zlehčuje." Na podzim nás čeká třetí vlna epidemie, říká biolog Flegr a varuje před promořováním obyvatel.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu