Mzdy se Čechům začaly razantně propadat

Domácí 04. září 2020 | 05:32 — Ilona Cílková
Špatná zpráva pro české obyvatele. Mzdy se po letech začaly výrazně propadat. Růst mezd v Česku totiž poprvé po skoro sedmi letech nepokryje inflaci.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirová krize se promítla také do mzdového vývoje v ČR / Pixabay

Meziroční růst průměrné hrubé měsíční mzdy v ČR ve letošním druhém čtvrtletí poprvé od posledního čtvrtletí roku 2013 nepokryl inflaci, což znamená, že v reálném vyjádření průměrná mzda klesla, a to o 2,5 procenta. Jedná se o její nejvýraznější pokles také právě od posledního čtvrtletí roku 2013, kdy propad činil 3,1 procenta.

Ve druhém letošním čtvrtletí se koronavirová krize promítla také do mzdového vývoje v ČR. Jejímu plnému projevu ovšem zabránila rozsáhlá vládní opatření na podporu ekonomiky, poptávky, zaměstnanosti, a konec konců tedy i samotné mzdové úrovně. V rámci programu Antivirus stát doplácel 60 až 80 procent mzdy zaměstnanců podnikové sféry.

Stát ve druhém čtvrtletí přispíval na mzdu bezmála 800 tisícům zaměstnancům soukromé sféry. Tím vlastně uměle a na dluh navyšoval mzdovou úroveň oproti situaci, jež by nastala bez této pomoci. Mzdy se ve druhém letošním propadly méně výrazně než bez existence podpůrných opatření státu i proto, že dění na pracovním trhu se například kvůli standardní dvouměsíční výpovědní lhůtě vyvíjí s určitou setrvačností.

V reálném vyjádření tak za celý letošní rok vzroste průměrná měsíční mzda reálně pouze o 0,5 procenta, když trh práce zaznamená citelné zhoršení své kondice ještě před koncem letošního roku a pak dále v roce příštím. A to zejména kvůli odeznívání efektu podpůrných programů typu Antivirusu, ale také kvůli zmíněné setrvačnosti. V příštích letech nás čeká výrazný růst cen.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu