Výbuch v Bejrútu byl zřejmě atentát, řekl Trump

Zahraniční 05. srpna 2020 | 07:36 — Ilona Cílková
Podle amerických vojenských expertů byl příčinou úterní exploze v libanonské metropoli Bejrútu zřejmě pumový útok, řekl to americký prezident Donald Trump. „Vypadá to jako strašlivý útok,“ uvedl na tiskové konfernci šéf Bílého domu.
Další 2 fotografie v galerii
Výbuch si zatím vyžádal 78 mrtvých a téměř čtyři tisíce zraněných / Česká televize

Trump na tiskové konferenci v noci na středu vyjádřil soustrast libanonskému lidu a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny Bejrútu pomoci. „Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ řekl prezident.

Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že v přístavu v Bejrútu explodoval sklad, kde bylo velké množství ledku. „Je nepřijatelné, že v tomto skladu bylo bez preventivních opatření po dobu šesti let uchováváno odhadem 2750 tun dusičnanu amonného,“ řekl premiér na úterní večerní mimořádné schůzi libanonské bezpečnostní rady.

Libanonský ministr zdravotnictví Hamad Hasan agentuře Reuters sdělil, že počet mrtvých dosáhl 78 a zraněných jsou téměř čtyři tisíce. „Mnoho osob se nadále pohřešuje. Lidé se ptají na své blízké, v noci je ale pátrání složité, protože nefunguje elektřina,“ prohlásil Hasan. „Čelíme skutečné katastrofě a potřebujeme čas, abychom zhodnotili rozsah škod,“ dodal.

Tamní média píší, že na místě vypukl požár, který zavinil explozi. Jedna z verzí hovoří o tom, že na vině byly svářečské práce, které ve skladu probíhaly. Podle jiné verze se plameny rozšířily z přilehlé budovy, kde explodovala zábavní pyrotechnika.

Situaci sledují v sousedním Izraeli, jehož ministr zahraničí Gabi Aškenazi řekl, že Izrael nemá s událostí v Bejrútu nic společného. „Izrael nemá s touto událostí co do činění,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity další z izraelských představitelů. Izrael už také prostřednictvím společného prohlášení ministra obrany Bennyho Gantze a ministra zahraničí Aškenaziho nabídl Libanonu humanitární a lékařskou pomoc.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že je připraveno poskytnout pomoc. S nabídkou pomoci už přišla také Světová zdravotnická organizace a britská vláda. Podle mluvčí britského ministerstva zahraničí je jeden ze zaměstnanců ambasády v Bejrútu zraněn.„Fotky a videa z Bejrútu jsou šokující. Spojené království je připravenou poskytnou jakoukoli formu pomoci, včetně Britům, které událost na místě postihla,“ napsal premiér Boris Johnson. Pomoci je připravena také Francie, Evropská unie, ale i Írán, Turecko, Egypt a Kypr. Česká republika je připravena vyslat psovody a hasiče.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu