Dobrá zpráva. Koruna posiluje nejvíce ze všech měn světa

Domácí 29. července 2020 | 13:22 — Ilona Cílková
Koruna za poslední dva měsíce posiluje nejvíce ze všech měn světa. A to jak proti dolaru a euru, tak i proti třeba turecké liře, švýcarskému franku či chorvatské kuně. Dovolené díky romu zlevňují.
Další 3 fotografie v galerii
Koruna začala výrazně posilovat / Pixabay

Češi, kteří se chystají na dovolenou, se kromě odpočinku mohou těšit i na výrazně lepší ceny, než s jakými ještě nedávno počítali. Alespoň tedy po přepočtu do české měny. Koruna totiž v posledních dvou měsících posílila nejvíce ze všech měn světa jak vůči americkému dolaru (o 7,5 procenta), tak vůči euru (1,8 procenta).

Nejvíce ze všech měn světa ale v uvedeném období, od 1. června do dnešního dopoledne středoevropského času, zpevňuje také třeba vůči turecké liře (o 9,8 procenta) švýcarskému franku (2,5 procenta), chorvatské kuně (o 0,6 procenta) nebo švédské koruně (o 0,3 procenta). Vyplývá to z dat agentury Bloomberg.

Tuzemské měně se daří v době, kdy se ekonomika česká i ty zahraniční vracejí do normálního provozu, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Jakmile tedy skončila zcela nestandardní „uzavírka“ podstatné části světové ekonomiky, koruna na to reaguje nejvýraznějším posílením ze všech existujících měn.

Koruna by měla zpevňovat i nadále, byť je otázkou, zda bude ve svém zpevňování vůči dolaru či euru nadále vévodit všem světovým měnám.

České měně nadmíru svědčí dojednání fondu obnovy EU z minulého týdne, které představuje zásadní krok pro udržení funkčního jednotného vnitřního trhu EU, na kterém jsou čeští vývozci – a tím pádem i kupní síla tuzemské koruny – mimořádně závislí. Koruně svědčí i signály, které vysílají někteří bankovní radní České národní banky. V uplynulých dnech se nechali slyšet, že na měnověpolitickém zasedání příští týden ve čtvrtek a ani v dalších měsících se základní sazbou hýbat nebudou. To je za současných podmínek pro českou měnu podpůrný signál, uzavírá Kovanda. Nemravné chování bank, které by si klienti neměli nechat líbit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu