Vláda oklešťuje naše svobody salámovou metodou, myslí si Daniel Landa

Domácí 18. července 2020 | 05:20 — Ilona Cílková
Zpěváka Daniela Landu trápí omezování svobody jako je zákaz kouření, omezování kapacity zásobníků zbraní nebo povinné nošení helem na motorkách. V interview s Pavlem Štruncem na CNN říká, že lidé jsou ukolébaní a některé věci nevidí a neslyší.
Další 1 fotografie v galerii
Vnímání lidí je podle zpěváka už úplně posunuté / Česká televize

Úspěšný zpěvák nehodlá při boji za občanskou svobodu stát stranou. V pondělí oficiálně představil takzvaný Blanický manifest – petici, do které spolu s dalšími autory promítl obavy z potlačování lidských práv. „Lidé jsou ukolébaní. Mám pocit, že usínáme a některé věci nevidíme, neslyšíme a málo je reflektujeme,“ popsal Landa v pořadu Štrunc. „Mám obavu, vidím, kam se svět posunuje. Vidím kamery, které v Číně identifikují lidi. I k nám se to nějak dohrabe,“ míní interpret.

Podle Landy v Česku platí celá řada zákonů, u nichž neobstojí argument, že slouží k ochraně občanů. Jako příklad zmínil zákaz kouření. „Proč by si kuřák, který kouří, nemohl udělat bar, kam by přišel další kuřák? Proč stát sahá občanům na osobní svobodu? Já jsem nekuřák, ale vnímám, že stát se zákazy postupuje, jsou to drobné salámky,“ varoval muzikant.

Vnímání je podle zpěváka už úplně posunuté, například pokud jde o dotace. Jejich rozdělování je podle něho nespravedlivé. Ke starosti o svobodu ho dle jeho slov přivedl moment, když vezl motorku asi sto metrů od domu k domu, pomalu, ale bez helmy. A někdo mladší než on na něj zavolal, aby si vzal helmu. „Já jsem si vlastně uvědomil, kdo po mně chce, abych si v padesáti letech bral helmu vod baráku k baráku,“ řekl a dodal, že bez helmy nikoho neohrožuje. Doplnil, že si helmu chce vzít, ale vadí mu, že by si ji brát musel.

Došlo i na zbraně a omezování kapacity zásobníků. „V Německu nebo v Anglii je jiná tendence. Tam už chlapi nesmějí mít ani nože, ani slzný plyn. Když jde žena v parku, tak nemůže mít pepřák, který je prostě určen na obranu člověka před jiným člověkem. Doplnil, že jako k nesmyslu se k tomu naštěstí postavila i česká vláda. Proti Babišovi se šikují dva bloky. Volič bude mít konečně možnost výběru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu