Naše imunita dostává nošením roušky pořádně na frak

Domácí 08. května 2020 | 09:20 — Ilona Cílková
Česko je v době koronakrize považováno za rouškovou velmoc Povinné zakrývání nosu a úst na veřejnosti je u nás v této chvíli v mezinárodním srovnání zcela raritním opatřením. Ale opravdu se chráníme?
Další 4 fotografie v galerii
WHO vydala stanovisko o nevhodnosti nošení roušek lidmi, kteří nejsou nakažení koronavirem / Pixabay

Podle některých lékařů je nošení roušek velmi diskutabilní. Zůstávají na nich totiž mikroby, které vdechujeme zpátky a jsme tak sami sobě virem.  

Základní zdravověda nám říká, že plíce jsou velmi důležitý očistný orgán a s každým výdechem odchází s vydechovaným vzduchem nejenom oxid uhličitý, ale i různé další zplodiny metabolismu. Odchází různé bakteriální nálože. Mohou to být bakterie, které s námi žijí v symbióze, ale když je jich moc, tak se jich ty plíce zbavují. A volný dech určuje náš život. Rodíme se s prvním nádechem, umíráme s posledním výdechem. A člověk by měl mít nárok celý život dýchat volně. Nabírat do svého mozku kyslík a fungovat tak, jak to příroda určila, říká k nošení roušek lékařka Miroslava Skovajsová.

Škodliviny se skrze roušku sice ven dostanou, ale s velkým úsilím. Doplácejí na to zejména alergici, astmatici, lidé s různými obstrukčními chorobami dýchacími, zejména lidé ve středním a starším věku a děti. Člověk má dýchat především nosem. Jednak proto, že na nosní sliznici má množství takových malých chloupků, které zachytávají větší částice, prach a pyly, aby se vám to nedostalo dovnitř do plic. A navíc, když se nadechujete nosem, tak ten vzduch se cestou ohřívá na takovou velmi přijatelnou teplotu, se kterou se plíce lépe vyrovnávají. Dýchání otevřenými ústy je velmi nezdravé.

Navíc s rouškou dostává imunita na frak. Na počátku epidemie bylo velmi důležité chránit rouškami společnost od potenciálních přenašečů, ale nyní už je podle lékařů čas, roušky odložit. Není pro ně absolutně žádný důvod. Je zapotřebí, aby lidé vyrazili ven, dýchali na plné plíce, začali se normálně pohybovat a ne aby přefukovali roušky. Je třeba, aby si mohli dopřávat běžné aktivity, pohybovat se na slunci a budovat si oslabenou imunitu, která tím pobýváním doma, těmi neaktivitami, ale i tím používáním roušky prostě začíná dostávat na frak, říká doktorka Skovajsová.

Naše imunita je v současné době skutečně slabší. A nemůže za to jen koronavirus, připočtěte k tomu i celou zimu. Po zimě čekáme na jarní sluníčko. V České republice s nedostatkem slunce jsme jedním z evropských národů, který má průměrnou nejnižší hladinu vitaminu D. Což je další velmi škodlivý ukazatel. A podílí se to na naší obranyschopnosti. Je tedy na čase, roušky odhodit a jít se nadýchat do přírody čerstvého vzduchu.

Ve všeobecném nošení roušek nevidí žádný užitek ani Světová zdravotnická organizace. Podle koordinátora krizové pomoci WHO a lékaře Michaela Ryana může být spíš ke škodě než k užitku. WHO kvůli koronaviru bojuje o svoji existenci

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu