Stavby postavené načerno budou nekompromisně odstraněny

Domácí 27. února 2020 | 05:04 — Ilona Cílková
Současná situace, kdy nelegálně začíná stavět množství stavebníků, je neudržitelná. Pokud začne někdo stavět načerno, tak mu bude stavba nekompromisně odstraněna, slíbuje ministryně Dostálová.
Současná situace, kdy nelegálně začíná stavět desetina stavebníků, je neudržitelná / Pixabay

Dostálová chce v novém stavebním zákoně přísnější postup proti stavbám bez povolení. Současná situace, kdy nelegálně začíná stavět desetina stavebníků, je neudržitelná. Pokud úřady odstraní několik prvních případů, další stavebníci si již načerno stavět rozmyslí. U těch, kdo zahájí stavbu s příslušným povolením, ale odchýlí se od něho, bude stavba přerušena. Úřady jim však dají možnost chybu napravit.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vidí ještě další možnost, a to stavěni v tzv. dobré víře. Pokud stavebník začne bez povolení, ale půjde o stavbu, kterou by úřad za normálních okolnosti povolil, bude nejspíše možné stavbu dopovolit. Stavebník by však musel počítat s pokutou. A ta nemůže být jen symbolická, ale musí se odvíjet od hodnoty stavby.

Nově navržené řešení černých staveb ulehčí hlavně obcím. Výkon rozhodnutí, kterým se nařizuje jejich zbourání, totiž nebudou zajišťovat obce jako dosud, ale přímo nová státní stavební správa. Demolici tedy nebudou obce platit ze svého rozpočtu, ale zaplatí ji stát. „Obce tyto úkony často nejsou schopny financovat,“ vysvětluje Dostálová. Podle návrhu nového stavebního zákona bude stát demolice provádět na své náklady, a pak je po hříšnících vymáhat.

Úřady přitom odhadují, že v Česku vzniká mnohem více černých staveb, než kolik jich řeší. V roce 2018 bylo v Česku řádně povoleno 70 211 staveb. Dalších 6 647 staveb získalo povolení dodatečně a u 397 staveb nařídily úřady jejich odstranění. Nejvíce se stavělo ve Středočeském kraji, povolení získalo 10 130 staveb a dalších 934 jich bylo povoleno dodatečně. Nejvíce nařízení o odstranění černé stavby bylo vydáno v Jihomoravském kraji a opět ve středních Čechách, a to 63.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu