Národní sportovní agentura. Jak teď bude vypadat financování sportu?

Domácí 11. února 2020 | 07:16 — Ilona Cílková
Od roku 2021 bude přerozdělovat peníze pro sport ze státního rozpočtu Národní sportovní agentura. O tom, jak se budou prostředky přerozdělovat, bude rozhodovat předseda Milan Hnilička na základě doporučení Národní rady pro sport. Hlavní cíl je zjednodušení systému dotací pro kluby a spolky.
Nová agentura má cestu peněz do sportu učinit transparentnější / Česká televize

Národní sportovní rada funguje jako poradní orgán, a jak říká Milan Hnilička nepůjde o žádný diskuzní kroužek. Jejímu předsedovi má radit 27členná rada, ve které usednou představitelé svazů, bývalí sportovci i politici.

Milanu Hniličkovi budou s rozvojem českého sportu a nastavením dotací radit třeba hokejista Jaromír Jágr, bývalý fotbalista a současný viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd, olympijští vítězové Jan Železný, Barbora Špotáková a Kateřina Neumannová nebo dvojnásobný vítěz Davis Cupu Radek Štěpánek.

„Myslím, že všichni sportovci, kteří chtějí být nápomocní, tak každý má co říct. Od nich by to mělo mít váhu, protože si to prožili na vlastní kůži,“ popisuje hlavní přínos velkých sportovních hvězd Radek Štěpánek.

„Členy poradního orgánu jsou lidé, které sport zajímá, chtějí mu pomoci a řídí se podobnými pravidly, jako se řídím já,“ vysvětluje Hnilička. Připouští rovněž, že každý si tak trochu bojuje za svou oblast, ale důležité je nalézt shodu na tom, jak by byl sport financován, že by měly být zavedeny pravidla a kontroly.

Proč mají v radě mají své zástupce jen některé sportovní svazy, není tam ale třeba zástupce svazu lyžařů nebo tenisového svazu? „Je to subjektivní, je potřeba brát v potaz, že to je poradní orgán předsedy, není to představenstvo nebo předsednictvo sportu,“ argumentuje Hnilička a zároveň vylučuje, že by mohly být svazy, které v radě budou mít zastoupení, ve výhodě oproti těm, které tam nejsou. 

Hlavní cíl NSA je zjednodušení systému dotací pro kluby a spolky. První program přes který by měla Národní sportovní agentura dostávat peníze do malých klubů se už rýsuje. Zatím pod pracovním názvem Kabina. Je určen pro všechny obce do 3000 obyvatel. Pro každou bude alokováno půl miliónu korun na investice do sportovišť.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu