Zmatený systém: Nové sazby na pivo jsou mimo hranice zdravého rozumu

Domácí 06. února 2020 | 08:15 — Ilona Cílková
Když si v restauraci dáte pivo a vypijete ho na místě, bude daň z přidané hodnoty 10 %. Když si ho ale necháte načepovat do džbánku a odnesete s sebou, daň bude 21 %. A když dostanete u stánku naproti chuť na nealkoholické pivo do kelímku, bude daň 15 %. Tak zmatený systém, že to vlastně nikdo nemá šanci dělat správně.
Tři sazby daně na pivo? / Depositphotos

Podle Jana Skopečka jsou tři sazby daně na pivo jsou mimo hranice zdravého rozumu.

„Snahu o zjednodušení daní od hnutí ANO nemůžeme očekávat, na to už jsme si za šest let, kdy je u moci, zvykli. Poslední novinka z dílny ministryně Schillerové, která zavádí na pivo tři sazby DPH, je ale úplně mimo hranice zdravého rozumu. Pokud si zákazník dá v hospodě jedno pivo do skleničky, dvě si odnese ve džbánku a další například v plechovce, bude muset hostinský na každé z nich použít jinou sazbu DPH,“ kritizuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Je tak zázrak, že další zvláštní sazbu DPH nenavrhla ministryně Schillerová pro pivo řezané a jinou sazbu ještě třeba pro šnyt. Je skoro na čase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná,“ dodává v nadsázce Skopeček.

Terčem škodolibých vtipů se v uplynulých dnech stali rovněž úředníci ministerstva financí. Na internetu totiž koluje tabulka, která ukazuje, jak dobře míněná snaha pomoci hospodským tím, že jim sníží od 1. května daň z točeného piva ze současných 21 procent na deset, může vše zkomplikovat. Restauratéři totiž budou muset řešit v provozu vskutku zajímavé situace.

Pokud si totiž nechá štamgast natočit od května pivo, které vypije v hospodě, výčepní z něj odvede jen 10procentní daň. Pokud si ale zákazník bude chtít pivo odnést s sebou ve džbánu, DPH z něj bude stejná jako dosud, tedy 21 procent. A raději ani nemyslet, jak to celé počítat, když si zákazník dá několik kousků ve výčepu a několik s sebou domů.

Anebo si začne točené pivo pokoutně přelévat do džbánu, aby ušetřil – k takovým „podvůdkům“ by to totiž mohlo svádět, pokud by hospodští díky nižší dani srazili ceny točeného vypitého v knajpě. Podle propočtů ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy by tímto způsobem půllitr Plzně mohl vyjít až o tři koruny levněji.

Tomáš Prouza systém shrnuje následovně: „Ten systém je tak zmatený, že to nikdo nemá šanci dělat správně. Na buzeraci podnikatelů je to ale úplně dokonalé“. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu