Donald Trump chystá velké věci

Zahraniční 05. února 2020 | 08:41 — Ilona Cílková
„Spojené státy prožívají nejlepší ekonomický rozkvět v historii", řekl na úvod tradičního projevu o stavu unie americký prezident Donald Trump. V proslovu slíbil intenzivnější boj proti drogám, vymýcení AIDS do konce desetiletí a Kongres požádal o uvolnění peněz za účelem dostat Američany jako první na Mars.
„Nejdřív na Měsíc, pak na Mars", doufá Donald Trump / Pixabay

V poselství prezident Trump vyzval Kongres, aby uvolnil peníze na vesmírné mise. „Letos se Američané vrátí do vesmíru na palubě amerických raket,“ zdůraznil Trump. Zmínil také kosmické lodě soukromých amerických společností SpaceX a Boeing, které na letošní rok plánují první pilotované mise. Před letem k Marsu chtějí Američané nejdříve opět přistát na Měsíci, kam dosud mimo USA žádná jiná země lidskou posádku vyslat nedokázala.

Proslov se dotknul rovněž citlivého tématu přistěhovalectví. „Zatímco mluvíme, velké a organizované karavany jsou na pochodu do USA,“ upozornil Trump s odkazem na hromadné cesty migrantů ze středoamerických zemí k hranicím Spojených států. „Je na čase, aby Kongres ukázal světu, že Amerika je odhodlána skoncovat s nelegální migrací, a odstavit od vesla bezohledné kojoty, kartely, drogové dealery a pašeráky lidí,“ prohlásil prezident.

Podle prezidenta je třeba nový systém. „Tohle je morální záležitost. Stav bezpráví na naší jižní hranici je hrozbou bezpečnosti, ochrany a blahobytu celé Ameriky,“ uvedl Trump. Dodal, že nový imigrační systém bude zahrnovat i závazky vůči milionům přistěhovalců, kteří v USA žijí a kteří respektují americké zákony. „Legální imigrace nesčetnými způsoby obohacuje naši zemi a posiluje naši společnost,“ doplnil prezident.

V poselství o stavu unie rovněž zdůraznil, že to byla jeho vláda, které se podařilo teroristické hnutí Islámský stát (IS) vyhnat prakticky ze všech území, které ovládalo. „K dnešku bylo území chalífátu IS zničeno ze sta procent,“ zdůraznil Trump.

Šéf Bílého domu se v úvodu zaměřil na hospodářství. „Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy naše země byla využívána, znevýhodňována či dokonce čelila od jiných zemí pohrdání, jsou dalece za námi,“ řekl Trump. „Stav naší unie je silnější, než byl kdy dříve,“ zdůraznil.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu