V české armádě od ledna vznikl nový prapor bezpilotních systémů

Domácí 26. ledna 2020 | 08:08 — Helena Malá
Průzkumná činnost v terénu, zaměřování cílů na straně nepřítele, včasné rozpoznávání hrozeb například při ochraně vlastních konvojů – to všechno umějí moderní bezpilotní systémy, tzv. drony. Česká armáda je používá už několik desítek let a tyto technologie budou hrát v budoucnu stále důležitější roli. I proto v armádě od ledna vznikl nový prapor bezpilotních systémů.
Operátor ukazuje jeden z dronů z vybavení armády / Ministerstvo obrany ČR

K založení praporu vojáci uspořádali slavnostní nástup v areálu posádky v Prostějově, kde 533. prapor bezpilotních systémů bude sídlit.

Prapor vznikl na bázi roty bezpilotních prostředků, která do konce loňského roku patřila do sestavy 102. průzkumného praporu. Nově založený prapor bude mít do tří set vojáků – takový je cílový stav plánovaný na rok 2025. „Prapor bude plnit úkoly na různých místech v souladu s požadavky a potřebami NATO. Jednotka bezpilotních prostředků byla nasazena už v roce 2015 v Afghánistánu a i na toto její působení nově vzniklý prapor samozřejmě naváže,“ vysvětlil plukovník Petr Šnajdárek, vedoucí oddělení systému velení a řízení Armády ČR, který dosud odpovídal za odbornou výstavbu praporu.

Po potřebných přípravách dosáhne prapor počátečních operačních schopností letos v říjnu a plných operačních schopností v lednu 2025. „Příprava a výcvik vojáka, který by chtěl působit v novém praporu, trvá dva až pět let. Záleží na typu bezpilotního prostředku, který bude obsluhovat,“ upřesnil Petr Šnajdárek.

Čeští vojáci mají v současnosti k dispozici desítky různých bezpilotních systémů, jsou mezi nimi malé i větší stroje. Nejvýkonnějším prostředkem ve výzbroji Armády ČR je nyní letoun ScanEagle. Jeho maximální vzletová hmotnost je 25 kg, má dolet přes 100 kilometrů a výdrž přes dvacet hodin. Deset těchto strojů obdržela česká armáda od vlády USA pro potřeby boje proti terorismu. Nasazeny jsou od roku 2015 na misi v Afghánistánu, kde nalétaly už přes 3500 letových hodin. Letos do října by měl být komplet systému Scan Eagle doplněn o nové a modernizované komponenty, které si armáda už objednala.

Vojáky při slavnostním nástupu v Prostějově přijel pozdravit i náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata. „Moderní bezpilotní systémy a technologie hrají v současných podmínkách stále významnější roli. V armádě je chceme podporovat a rozvíjet, i proto jsme rozhodli o vzniku nového praporu. 53. pluk průzkumu a elektronického boje, jehož je prapor součástí, se tím posouvá do nové dimenze,“ řekl Aleš Opata. Potom symbolicky předal znak nového praporu jeho pověřenému veliteli majoru Janu Štrbíkovi.

V současnosti má armáda několik desítek menších průzkumných bezpilotních prostředků o váze mezi dvěma až 25 kilogramy. V budoucnu chce do výzbroje pořídit ještě víceúčelový bezpilotní stroj o váze až několika stovek kilogramů, na který bude možné kromě pozorovacích senzorů instalovat také zbraňové systémy, doplnil Aleš Opata.

Hlavním důvodem vzniku 533. praporu je současné prostředí ozbrojených konfliktů, v němž se ukazuje, že jednou z nejdůležitějších schopností soudobých armád je zajistit včasný přístup k informacím nejen o vlastních jednotkách, ale hlavně o potenciálním protivníkovi, včetně schopnosti okamžitého působení na cíle. Bezpilotní technologie v tom hrají velmi významnou roli, a proto armáda rozhodla o posílení schopností českých ozbrojených sil vznikem praporu bezpilotních systémů.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu