SŽDC získala další územní rozhodnutí k výstavbě železnice na letiště

Domácí 30. prosince 2019 | 07:05 — Helena Malá
Stavební úřady udělily Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) územní rozhodnutí k dalšímu úseku, který je součástí projektu Modernizace trati Praha-Kladno s připojením Letiště Václava Havla, a to konkrétně mezi novou zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Bubny. Informovala o tom mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.
Modernizace trati Praha - Kladno s připojením Letiště Václava Havla je prioritní dopravní stavbou české vlády a jedním z nejrozsáhlejších připravovaných infrastrukturních projektů v ČR / SŽDC

Modernizace trati Praha-Bubny (včetně) – Praha-Výstaviště (včetně) zahrnuje doplnění druhé koleje, elektrifikaci úseku, modernizaci železniční stanice Praha-Bubny a zřízení nové zastávky Praha-Výstaviště.

"Stanice Praha-Bubny se přemístí jižněji. Hned za Negrelliho viaduktem se bude nacházet společná stanice tratí do Kralup nad Vltavou a do Kladna se čtyřmi kolejemi a třemi nástupišti. Přístup na ně bude možný jak z jižní strany od stávajícího vestibulu stanice metra linky C Vltavská a ze zastávky tramvaje na Bubenském nábřeží, tak od severu z nového centrálního náměstí s druhým budoucím vestibulem stanice metra," upřesnila Pistoriusová. Odbavovací prostory pro cestující budou umístěny v podchodech pod kolejemi.

Kolejiště stanice a navazujících traťových úseků bude vyvýšeno nad okolní terén a vedeno po několika mostních estakádách, které překročí jak nové centrální náměstí, tak křižující ulice od Bubenské po třídu Dukelských hrdinů. Prostor pod estakádami zlepší prostupnost území, ale může být také využit k obchodním účelům.

Východně od ulice Dukelských hrdinů, v blízkosti pražského Výstaviště a Královské obory, je ve shodě s územním plánem navržena nová zastávka Praha-Výstaviště.

Dokumentace, na niž bylo vydáno územní rozhodnutí, počítá s vedením trati po estakádě. "Mezi největší přínosy této dílčí stavby patří vytvoření přímé návaznosti mezi železnicí a stanicí metra linky C Vltavská, uvolnění území v Bubnech k novému urbanistickému rozvoji, zlepšení dostupnosti parku Stromovka a zrušení železničního přejezdu," dodala mluvčí SŽDC.

V listopadu získala SŽDC územní rozhodnutí k úseku Kladno – Kladno-Ostrovec a již připravuje dokumentaci pro stavební povolení.

Modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla je jedním z největších dopravních projektů v ČR, reprezentuje nezbytnou infrastrukturní odpověď na předpokládaný rozvoj letecké dopravy. Její význam je také v tom, že zařadí hlavní město i Kladno mezi moderní evropské aglomerace s železničním napojením letiště.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu